Politie Rotterdam wist foto’s Guus Dubbelman

Leden van een arrestatieteam van de Rotterdamse politie hebben zaterdag 26 juli de foto’s gewist uit de digitale camera waarmee Guus Dubbelman eerder vastlegde hoe deze groep een aantal mensen aanhield op verdenking van wapenbezit.

Dubbelman, vaste freelancer bij de Volkskrant, was in Rotterdam om het jaarlijkse Zomercarnaval te fotograferen. Het incident deed zich eind van de dag voor. Dubbelman verklaart het felle optreden van de politie jegens hem door blunderen: ‘Ze probeerden met een groep van wel vijftig politiemensen een groepje mannen en vrouwen te arresteren. Er liep ook een politieman met camera rond. De sfeer werd wat opgefokt. Een paar mannen met ontbloot bovenlijf deden stoer. De agenten hebben een stuk of acht mensen gearresteerd en voor zover ik kon zien ook allemaal weer vrijgelaten. Een van de arrestanten had een grote wond aan zijn wang en riep: Why me?’

Daarna werd Dubbelmans camera afgepakt met als motivatie dat hij niet had mogen fotograferen. Na enig zoekwerk waren de politiemensen in staat de acht foto’s van de schijf te wissen. De foto’s die Dubbelman eerder maakte van de carnavalsoptocht stonden op een andere schijf, die onaangetast bleef.

In de Volkskrant zegt een woordvoerder van de politie over het aanpakken van Dubbelman: ‘Dit is absoluut niet gebruikelijk.’ De hoofdredactie van de Volkskrant dient maandag een formele klacht in bij het Rotterdamse politiekorps.

Het Zomercarnaval trekt jaarlijks 880 duizend bezoekers, een van de grootste publiektrekkende evenementen in Nederland. Dubbelman hoopt dat dit ‘vrolijke feest’ ook vrolijk kan blijven.