Pop Pers Prijs voor Lex van Rossen

Vrijdag 14 januari ontving fotojournalist Lex van Rossen voor zijn popfotografie-oeuvre tijdens het Noorderslagfestival in Groningen de tiende Pop Pers Prijs.
Anouk – Foto Lex van Rossen

In het jury-rapport noemt men Van Rossen ‘een ware frontsoldaat’, die geen genoegen neemt met overzichtsfoto’s, maar zich al dertig jaar met gratie staande houdt aan de rand van het podium. En daar tussen de hardcore-fans, de bier- en zweetregens en de vele, vele decibels in staat is de essentie van een rockconcert in een zestigste of honderdvijfentwintigste seconde voor de thuisblijvers vast te leggen.

Zijn foto’s verschenen en verschijnen in NRC Handelsblad, De Telegraaf (hij noemde zichzelf de persoonlijke fotograaf van – de recent overleden – Jip Golsteijn), Oor, Het Parool, De Volkskrant en Trouw. Zijn opname van Chris Isaac in een hotelkamer werd door Isaac geselecteerd als albumcover.

Van Rossen ontvangt van het Popinstituut een oeuvreprijs ter waarde van 2500 euro. De auteursorganisatie Buma/Stemra verleent hem een stipendium van 5000 euro en hij ontvangt een uitnodiging voor een gastcollege aan de Universiteit van Amsterdam.

Met het stipendium wil Lex van Rossen een tentoonstelling samenstellen die over niet al te lange tijd -hoogstwaarschijnlijk- in De Melkweg gepresenteerd zal worden.
Naast zijn popfotografie heeft Van Rossen de afgelopen jaren veel documentair werk gemaakt voor en over (organisaties van) dove mensen.

• Meer informatie en het juryrapport

• Bekijk een uitgebreide diaserie van Van Rossens werk (soms moet je even wachten tot het QuickTime-filmpje is geladen).