Post Middendorp opdracht voor Eva Gjaltema

De Post Middendorp fotografieopdracht 2010 is toegekend aan fotograaf Eva Gjaltema uit Amsterdam. Het thema van de opdracht is ‘Crisis!’. De jury vindt haar beeldend en inhoudelijk werk interessant en haar onderzoekende werkwijze spreekt de jury aan. Ook ziet de jury potentie in het werk van Gjaltema. Dit jaar sluit de opdracht aan bij een landelijk fotografieproject met als thema ‘Crisis!’.
De keuze kwam tot stand op voordracht van een jury, bestaand uit Jan Dirk van der Burg (winnaar 2009), Leo Erken, Sabina Theijs (allen fotografen), Mirjam de Jonge (RHC Groninger Archieven) en Janna Schimmel (provincie Groningen)

Het persbericht meldt verder:

In totaal hebben 27 fotografen en beeldend kunstenaars zich aangemeld voor de uitvoering van de opdracht. Belangrijke criteria bij het verstrekken van de opdracht zijn onder meer de ervaring die de fotograaf heeft met het specialisme documentaire fotografie en de betrokkenheid bij het thema.

Tijdsdocument
Eva Gjaltema wil voor deze opdracht een tijdsdocument maken waar zij vanuit Amsterdam terug gaat naar Stadskanaal, waar ze opgroeide. Daar stelt zij de vraag aan generatiegenoten hoe het is om daar nog te wonen en wat de huidige crisis voor hen betekent.
Gjaltema (1979) studeerde van 2004 tot 2008 fotografische vormgeving aan de Koninklijke academie van de beeldende kunsten in Den Haag. Daarna werkte zij onder meer als freelance fotograaf en exposeert ze regelmatig.

Post Middendorp Opdracht
In 1990 is voor de eerste keer de Post Middendorp Opdracht verstrekt als provinciale opdracht voor documentaire fotografie.
De naam is ontleend aan de arts Pieter Bloemers Middendorp en de fotograaf Tonnis Post, die aan het begin van de twintigste eeuw gezamenlijk de woonomstandigheden vastlegden op het Groningse en Drentse platteland.

Visuele geschiedschrijving
De opdracht wordt eens in de twee jaar verstrekt, met ingang van 1997 in samenwerking met RHC Groninger Archieven. Het uitgangspunt voor de opdracht is door middel van documentaire fotografie een ‘visuele geschiedschrijving’ te maken van specifieke onderwerpen in de provincie Groningen. Aan de opdracht is een bedrag verbonden van € 8.500,-

Landelijk fotografieproject
Met de opdracht Crisis! sluit de provincie Groningen aan bij een landelijk fotografieproject dat wordt gecoördineerd door het Fonds BKVB (Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunsten). Het gezamenlijke doel is het tijdsbeeld van de economische crisis te documenteren. Meer informatie: www.dutch-doc.nl/crisis.
Naast de lokale expositie, staat er ook een gezamenlijk grote, landelijke publieksmanifestatie gepland.