Presentatie overzicht Arabische kunst in PhotoQ Bookshop

Op woensdag 21 mei presenteert Schilt Publishing het boek View From Inside, dat een uitgebreid overzicht biedt van hedendaagse Arabische fotografie, video en mixed media art. Artistiek directeur Wendy Watriss en directeur Fred Baldwin van FotoFest Houston geven een toelichting op het project dat eerder dit jaar veel aandacht kreeg in de Amerikaanse pers. 

De enorme tentoonstelling View From Inside was in maart en april te zien tijdens de biënnale FotoFest Houston. Gastcurator van de biënnale van dit jaar was de in Arabische kunst gespecialiseerde Karin Adrian von Roques. Het gelijknamige boek is een overzicht van het werk van 49 toonaangevende Arabische kunstenaars uit 13 landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het laat zien hoe fotografie, video en digitale media sinds de jaren negentig van de vorige eeuw een belangrijke vorm van creatieve visuele expressie zijn geworden in de Arabische wereld.

De Houston Chronicle schreef over het festival: ‘View From Inside biedt een nooit eerder vertoond overzicht van het leven in Arabische landen vanuit de visie van uiteenlopende kunstenaars die werken vanuit de wortels van hun herkomst.’ Ook onder meer The New York Times en TIME besteedden uitvoerig aandacht aan View From Inside.

FotoFest Houston is een van ’s werelds meest belangrijke fotofestivals en het oudste van de Verenigde Staten. Het beleefde dit jaar zijn 15de editie. Wendy Watriss en Fred Baldwin, zelf van oorsprong documentaire fotografen (Schilt publiceerde eerder hun boek Looking at the U.S. 1957-1986) richtten het op in 1983. De biënnale legt zich toe op belangrijke maar minder bekende fotografen en kunstenaars van over de hele wereld. Velen van die door Watriss en Baldwin ‘ontdekte’ fotografen en kunstenaars zijn later beroemd geworden en zijn zich zeer bewust van de belangrijke rol die FotoFest Houston daarbij gespeeld heeft.

Bij de presentatie van View From Inside in de PhotoQ Bookshop zijn naast Watriss en Baldwin ook vormgever Henk van Assen en uitgever Maarten Schilt aanwezig, alsmede de in Nederland woonachtige videokunstenaar Sadik Kwaish Alfraji. Zijn werk siert de cover van het boek.

Presentatie View From Inside
woensdag 21 mei 2014
20.30 uur
PhotoQ Bookshop
Ferdinand Bolstraat 1
1072 LA Amsterdam

photoq-bookshop-view-from-inside-cover-9789053308257-400
Het kloeke boek View From Inside is te koop voor 50 euro in de PhotoQ Bookshop

New York Times: An Inside View of Arab Photography

TIME: Shining a Spotlight on Arab Artists, Fotofest Biennial Opens in Houston