Pretentieloos oeuvre – Inge Schoutsen

In een wereld die steeds harder roept om onderwerp of concept is Inge Schoutsen een dissident, eenzaam ploeterend buiten de gevestigde orde. Stoïcijns fotografeert de 36-jarige Amsterdamse een heel oeuvre van oldschool underground portretwerk bij elkaar.
Aan de Hans Brinker Budget Hotel portretten, in mijn ogen veruit haar mooiste werk, werkt ze al vijf jaar. Niet vernieuwend, maar wel ongelofelijk goed uitgevoerd. Het werpt een boeiende blik op de lange stoet van buitenlandse adolescenten die het Amsterdamse Sodom en Gomorrah aandoen. Mooi zijn de anekdotes die ze kan vertellen over de taferelen die buiten beeld gebleven zijn: jonge Engelsen, die baldadig opgezweept door peer pressure voor de camera hun broek laten zakken.

Schoutsen is een pretentieloos kunstenaar, die haar kunnen niet van de daken schreeuwt. Zonde, het werk mag zeker gezien worden en verdient meer aandacht. Haar portretten roepen ontroering op. Het is bijna alsof de mens aan de andere kant van het papier zomaar opeens tegen je kan gaan praten.

Zelf onderstreept ze hoe belangrijk het toeval telkens weer is. “Een aantal portretten toont een groep bohémiens uit Tbilisi. Ik reisde met vrienden uit Kiev door Georgie en telkens als we Tbilisi aandeden, ontmoetten we hen. De voertaal was Russisch en dat spreek ik niet, ik pakte mijn camera eigenlijk puur uit verveling.”

Galerie Lokaal WV15 is een initiatief van Josilda da Conceição en brengt maandelijks een nieuwe tentoonstelling van uiteenlopende kunstvormen: schilderkunst, fotografie, collages, tekeningen en lichtinstallaties. De expositie opent zaterdag 20 november om 16:00 en loopt tot 18 december. WV15, Wormerveerstraat 15, Amsterdam, alleen open op zaterdag van 15:00 tot 17:00. meer info: Josilda da Conceição, josilda [at] daconceicao.nl. Jong talent kan tijdens de opening intekenen voor een portfolio bespreking met da Conceição.
Weblink: www.ingeschoutsen.nl

Diederik Meijer is oprichter van Bite! magazine, initiatiefnemer van 50pm – the iPad magazine, Prix Pictet nominator en is onderdeel van het Duckrabbit blogteam.