Pride Photo Award 2011 voor Trea van Drunen

De Nederlandse fotografe Trea van Drunen is gisteren door de internationale jury van Pride Photo Award 2011 als winnaar gekozen. Deze prijs wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt aan een fotograaf die seksuele en gender-diversiteit in beeld brengt. Van Drunen krijgt de prijs voor de foto Leon die zij begin dit jaar maakte.
Het persbericht van de organisatie vervolgt:

De foto ‘Leon’ won ook de eerste prijs in de categorie Gender. Door haar fascinatie met transformatie kwam fotografe Trea van Drunen in contact met de 12 jarige Leon, die transgender als diagnose heeft. Ze volgt de komende tien jaar zijn fysieke en mentale ontwikkeling met de fotocamera om zijn verhaal te vertellen.
Van Drunen is net afgestudeerd aan de Fotoacademie Amsterdam en ook genomineerd voor de Photo Academy Awards 2011.

Over de winnende foto zei de jury: ‘It is a strong, iconic image that challenges the viewer both with the strength of Leon’s expression and the astonishing story of his young life as a transgendered person. There is a sense of mystery to this picture, making people reflect on life and identity.’

De jury was verheugd over de onverwachte grote kwaliteit en reikwijdte van de ruim 1400 foto’s die de 250 deelnemers inzonden. De deelnemende fotografen waren afkomstig uit de meeste West-Europese landen, maar ook uit het Midden-Oosten, Azië, Noord-Amerika, Latijns-Amerika, Afrika en Australië.

Over de inzendingen zei de jury: ‘De inzendingen gingen zowel over stereotypen als over heel echte mensen. Ze bevatten veel verrassingen in de verscheidenheid aan soorten mensen. Er kwam een groot bereik aan queer belevingen voorbij. Deze prijs is zowel noodzakelijk voor deze mensen die in veelal moeilijk omstandigheden leven als voor de fotografen die deze belangrijke verhalen brengen die niet altijd geaccepteerd worden.’

Overige winnaars

In de thematische categorie 2011 ‘Straight back at you’ won de Amerikaan L Weingarten met ‘A series of Questions’, transgenders die vragen laten zien die hen vaak gesteld worden. In de categorie Actualiteit won de Engelsman Bradley Secker met ‘Iraqs gay refugees’. De Française Benedicte Desrus won met haar serie ‘Persecution of Homosexuality in Uganda’ in de categorie Documentair. In de Open categorie won de Amerikaanse fotojournaliste Hinda Schuman met een serie in dagboekvorm, ‘A True story ‘. De Brits/Zweedse Anastasia Taylor Lind won in de categorie Sport met de serie ‘Camilla and The Devils Horsemen’ over een vrouwelijk stuntrijdersstel. Speciale vermelding verdiende Thaise fotograaf Ohm Phanphiroj met zijn serie ‘Underage’ over minderjarige jongensprostitutie in Thailand.

Jurering

Tussen de inzendingen zocht de jury naar uitzonderlijke foto’s die mensen aan het denken zetten over traditionele man/vrouw stereotypen of die de diversiteit van de homo, lesbische, biseksuele en transgender gemeenschap (HLBT) gemeenschap tonen.

De jurering vond plaats op 11 en 12 juli in het Amsterdamse Lloyd Hotel. De jury bestond uit: Frank Wagner (Duitsland) juryvoorzitter en freelance curator, Mw. Michiko Kasahara (Japan) hoofd conservator Tokyo Metropolitan Museum of Photography, Mw. Renata Ferri (Italië) beeldredacteur Io Donna-Corriere della Sera, Stephen Mayes (GB) directeur VII Photo Agency New York en secretaris World Press Photo, Sunil Gupta (India) fotograaf en Vince Aletti (VS) fotografiecriticus The New Yorker.

De uitreiking van de Pride Photo Award 2011 geschiedt op zaterdag 3 september. De door Foam samengestelde expositie is vervolgens de hele maand september in gebouw Het Sieraad in Amsterdam West te zien.

Pride Photo Award is een internationale fotowedstrijd voor professionele foto’s over seksuele en gender-diversiteit en streeft naar een genuanceerde beeldvorming en acceptatie van deze diversiteit. PPA is een initiatief van COC Amsterdam, IHLIA (Internationaal Homo Lesbisch Informatiecentrum en Archief) en Stichting Homomonument, met steun en advies van Foam Fotografiemuseum Amsterdam en World Press Photo.

Alle winnaars:

Straight back at you:
1: A Series of Questions; L Weingarten
2: Same Time Same Place; Martijn Gijsbertsen
3: Pride Parade in Belgrade, Serbia, 2010; Jovana Cetkovic

Current Topics (Actualiteit):
1: Iraqs gay refugees; Bradley Secker
2: Transmen of the world; Manuel R. Garcia
3: Italian First Rainbow Families; Gughi Fassino

Open:
1: A True Story; Hinda Schuman
2: Good old Gays; Paul Koeleman
3: I Heart Brooklyn Girls; Erica Beckman

Documentair:
1: Persecution of Homosexuality in Uganda; Benedicte Desrus / SIPA Press
2: Untitled Series One; Michal Lelenthal Brzezinski
3: LadyBoys, Born to be a Woman; Jean-Michel Clajot

Sports:
1: Camilla and The Devils Horsemen; Anastasia Taylor Lind
2: Inside2Outside; Raoul Vernede
3: Lowlanders; Willem Poelstra

Gender:
1: Leon WINNAAR VAN DE AWARD ; Trea van Drunen
2: LGBT Mexicans of the XXIst Century; Rogelio Pereda
3: Queer Kids; Michael Sharkey

Special Mention: Underage; Ohm Phanpiroj

www.pridephotoaward.org