Pride Photo kiest dubbelleven als thema

Pride Photo Award, de internationale fotowedstrijd over seksuele- en gender diversiteit, heeft ‘Chameleons/Double Life’ gekozen als thema van 2012. Net als vorig jaar wordt er een categorie aan dit thema gewijd, aldus een persbericht.
Het persbericht vervolgt:

‘Chameleons/Double Life is de tegenpool van Straight back at you, het thema van 2011’, aldus projectmanager Joeri Kempen. ‘Dat ging over de manier waarop de omgeving reageert op mensen die ‘anders’ zijn, terwijl het thema van 2012 gaat over hoe mensen zich aanpassen aan de omgeving.’ Pride Photo Award is op zoek naar foto’s over de keuzes die mensen maken om zich wel of niet aan te passen: de conformisten en de non-conformisten, de grensgevallen en de extremen: mensen met een alter ego, een al of niet verborgen dubbelleven.

Met dit thema wil Pride Photo Award mensen aan het denken zetten over jezelf zijn. Hoe ver gaan we in de keuzes om wel of niet onszelf te zijn? ‘In bepaalde landen is het gevaarlijk om openlijk homoseksueel of transgender te zijn. Hierbij laat de samenleving eigenlijk geen andere keus dan een dubbelleven te leiden’, zegt Joeri Kempen.

De overige drie categorieën van de wedstrijd zijn Documentair, Gender en een Open categorie. Het aantal categorieën is teruggebracht van zes naar vier. Gezien de hoge kwaliteit van de inzendingen en de diversiteit aan onderwerpen vorig jaar, zijn vier categorieën genoeg om de diversiteit die Pride Photo Award wil laten zien, bij elkaar te brengen. Fotografen kunnen dit jaar tien in plaats van vijf foto’s per serie insturen. De internationale jury selecteert de winnende foto’s in juli. De expositie is van 28 september tot 28 oktober te zien in de Oude Kerk in Amsterdam, waarmee de organisatie kiest voor een nieuwe, centrale en aansprekende locatie.

www.pridephotoaward.org