Pride Photo trekt 10 duizend bezoekers in Oude Kerk

De centrale expositie met de winnende foto’s van de Pride Photo Award 2012 in de Oude Kerk trok bijna 10 duizend bezoekers: negen maal zoveel als de 1100 mensen die de expositie van 2011 bezochten in Gebouw Het Sieraad.

Uit het persbericht:

De publieksprijs werd nipt gewonnen door Chris Rijksen: met slechts drie stemmen minder was de serie Switch van de Canadese fotograaf JJ Levine een goede tweede. Beide series spelen met het onderwerp gender. In Gender as a performance ziet Chris Rijksen er soms als een man uit, soms als een vrouw door andere kleren aan te trekken en met subtiele verschillen in houding en haardracht. Switch is een serie dubbelportretten van stelletjes die in de ene foto een man en in de andere foto een vrouw spelen. Met deze rolverwisseling zetten ze de kijker op het verkeerde been. Derde werd de serie Wig Outs van de eveneens Canadese fotograaf Jennifer Lea Osborne. Zij fotografeerde mensen die om uiteenlopende redenen een pruik dragen en toont het grote verschil tussen de kleding die ze overdag dragen en hun slaapkleding.

Bezoekers van de expositie konden hun favoriet nomineren uit de 15 winnende fotoseries. De foto’s tonen de diversiteit van de lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LHBT) gemeenschap en zetten mensen aan het denken over mannelijkheid en vrouwelijkheid.

De grote stijging in het bezoekersaantal dankt Pride Photo Award naast de toegenomen bekendheid en waardering aan de verandering van locatie. ‘Veel Amsterdammers vinden Amsterdam West toch te ver weg, zo bleek vorig jaar. In De Oude Kerk trekken we bovendien veel toeristen,’ aldus Joeri Kempen, project manager van Pride Photo Award.

Pride Photo Award is een jaarlijkse internationale fotowedstrijd voor professionele foto’s over seksuele- en gender diversiteit en streeft naar een genuanceerde beeldvorming en naar acceptatie van deze diversiteit.

Pride Photo Award is een initiatief van COC Amsterdam, IHLIA (Internationaal Homo Lesbisch Informatiecentrum en Archief) en Stichting Homomonument, met steun en advies van Foam en World Press Photo.

De editie 2012 wordt mogelijk gemaakt door het VSBfonds, het SNS REAAL Fonds, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, de gemeente Amsterdam en de stadsdelen.

www.pridephotoaward.org