Prijs Chinese fotograaf ontnomen wegens manipulatie

De organisatie van de China International Press Photo Contest heeft een prijswinnende foto gediskwalifeerd. Reden is dat de foto een in Photoshop gemaakte samenstelling is van twee foto’s.
Het beeld toont gebouwen die worden opgeblazen in Shenzen. De vijftien verdiepingen hoge flats moeten plaats maken voor andere gebouwen. Het was de eerste keer dat recent gerealiseerde bouwwerken in deze regio werden afgebroken.

De Chinese fotograaf Lin Qin won er goud mee in de categorie ‘Economisch, wetenschappelijk en technisch nieuws’. Hij is het niet eens met de jury die na het bekend worden van de manipulatie van de organisatie eiste dat de prijs zou worden ingetrokken. Volgens Lin heeft hij de organisatie tevoren al ingelicht over de aanpassing van de foto. En hij beroept zich op boeken waarin staat dat het al decennia lang geoorloofd is om foto’s in elkaar te plakken.

Uit het persbericht van de organisatie: ‘In a letter to the CHIPP organizing committee Monday, Lin claimed that he shot a series of pictures of 15 buildings collapsing in 12 seconds using multiple exposure during a Futian urban village demolition drive May 20 last year. Lin later admitted that he used software to combine several pictures into a final image.
As the CHIPP has a strict rule against composite photographs, pictures using multiple exposure and photos that were modified and made with software, the organizing committee decided that Lin was not eligible for the gold award. The prize money of 10,000 yuan (US$1,230) was also withdrawn.’

• China Daily: voor en na het shoppen

• China International Press Photo Contest: de gewraakte winnaar