Prijzen voor fotoboeken in Arles: Karl, buurman Henry en een dossiermap

Afgelopen weekend zijn in Arles prijzen uitgereikt voor wat jury’s bij het festival Les Rencontres de la Photographie de beste fotoboeken vinden. De Author Book Award is uitgereikt aan Mariken Wessels en uitgever APE voor het boek Taking Off. Henry My Neighbor, de Historic Book Award ging naar Annette Behrens en uitgever Fw: voor (in matters of) Karl en de Photo-Text Award naar Magnum-fotograaf Edmund Clark en anti-terrorisme-onderzoeker Crofton Black voor de Aperture-uitgave Negative Publicity : Artefacts Of Extraordinary Rendition.

De prijzen zijn elk goed voor 6000 euro, te verdelen over de fotograaf en de uitgever.

Het boek van de Nederlandse kunstenares Mariken Wessels – uitgave van het Belgische Art Paper Editions – is een samengesteld verhaal gebaseerd op een privé verzameling van duizenden foto’s die een man maakte van zijn vrouw, met haar borsten in de hoofdrol.

In het boek (in matters of) Karl geeft de Duitse, in Rotterdam werkende kunstenares Annette Behrens een beeld van het dagelijks leven van Duitse bewakers van het vernietigingskamp Auschwitz.

In Negative Publicity schetsen Edmund Clark en Crofton Black in de vorm van een dossiermap met foto’s en documenten een beeld van hedendaagse oorlogsvoering en onzichtbare vormen van staatscontrole.


Taking Off. Henry My Neighbor van Mariken Wessels is te koop in de PhotoQ Bookshop
• Die organiseert op 27 augustus ook een workshop over het boek tijdens de derde bijeenkomst van PhotoQ’s Book Club

Negative Publicity is eveneens te koop in de PhotoQ Bookshop

• Het boek van Annette Behrens is uitverkocht.