Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2011 toegekend aan Anton Corbijn

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2011 toegekend aan fotograaf en filmmaker Anton Corbijn. Deze oeuvreprijs reikt het Cultuurfonds jaarlijks uit aan een grootheid op cultureel gebied. Aan deze prijs zijn een geldbedrag van 75 duizend euro en een CultuurFonds op Naam ter waarde van 75.000 euro verbonden, aldus een persbericht. De uitreiking vindt plaats op 28 november.
Het bericht vervolgt:

Het Cultuurfonds heeft de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2011 toegekend aan Anton Corbijn, omdat hij een belangrijke beeldmaker en –vormer van de populaire cultuur van zijn generatie is en geldt als een internationaal voorbeeld voor fotografen, ontwerpers en art directors. Corbijns activiteiten bestrijken veel werkterreinen van het Cultuurfonds: fotografie, grafisch ontwerp, film en decorontwerp in de breedste zin van het woord. Met de toekenning van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs lauwert het Cultuurfonds deze unieke, multidisciplinaire kunstenaar.

Anton Corbijn
Anton Corbijn (Strijen, 1955) begon zijn carrière begin jaren zeventig met het fotograferen van popconcerten, waarvan veel foto’s in het muziektijdschrift Oor verschenen. Begin jaren tachtig brak hij vanuit Londen internationaal door met portretfotografie van musici als bijvoorbeeld Tom Waits, Miles Davis, David Bowie, Captain Beefheart en de groep U2. Voor diverse artiesten en bands, uiteenlopend van Depeche Mode en Nirvana tot Johnny Cash, heeft Corbijn door de jaren heen platenhoezen ontworpen, videoclips geregisseerd en het decorontwerp voor concerten verzorgd. De laatste twintig jaar fotografeert hij ook veel persoonlijkheden uit de filmwereld, schilderkunst en andere disciplines, waarvan onder andere Nelson Mandela en Alexander McQueen interessante voorbeelden zijn. Zijn fotografisch werk kan zowel documentair van stijl zijn als conceptueel. Veelal legt Corbijn zijn werk vast in fotoboeken. Als regisseur is hij bekend van de films Control (2007) en The American (2010).

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs
De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs wordt toegekend aan personen of instellingen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van muziek, theater, dans, beeldende kunst, geschiedenis, letteren, monumentenzorg, cultuureducatie of natuurbehoud.
Aan de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs is een geldbedrag van 75.000 euro verbonden. Daarnaast krijgt de winnaar een CultuurFonds op Naam met een startkapitaal van 75.000 euro, waarvan hij de naam en doelstelling zelf mag bepalen. De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs wordt op 28 november 2011 uitgereikt in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Prins Bernhard Cultuurfonds stimuleert cultuur en natuurbehoud in Nederland – op grote en op kleine schaal. Bijzondere initiatieven, bevlogenheid en talent moedigt het fonds aan met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen. Door actieve fondsenwerving en inkomsten uit loterijen kan het fonds jaarlijks ruim 3.500 projecten en personen ondersteunen. Het Cultuurfonds is actief als intermediair voor het mecenaat en beheert meer dan 260 CultuurFondsen op Naam voor particulieren, stichtingen en bedrijven die cultuur een warm hart toedragen.

www.cultuurfonds.nl

Volgende week opent in Foam de tentoonstelling Anton Corbijn – inwards and onwards