Prins Claus Prijs voor Newsha Tavakolian

De Iraanse fotografe Newsha Tavakolian ontvangt dit jaar de Grote Prins Claus Prijs, zo lezen we in de Volkskrant: het comité dat de hoge onderscheiding jaarlijks toekent, roemt Tavakolian als ‘een baanbrekend kunstenaar en fotojournalist. Haar werk biedt een fascinerend perspectief van binnenuit op het hedendaagse leven in Iran en het Midden-Oosten.’

De 34-jarige Tavakolian werkt onder meer voor The New York Times, Le Monde, Der Spiegel en, sinds kort, ook voor Volkskrant Magazine. In het voorjaar is ze als genomineerd lid toegetreden tot Magnum Photos. Ze ontwikkelde zich de laatste jaren van puur journalistiek tot een meer documentair werkende fotografe. Onlangs verscheen van haar het fotoboek Blank Pages of an Iranian Photo Album, dat een beeld geeft van het leven van Tavakolians generatie in Iran, in het spanningsveld tussen vernieuwing en traditie.

De Prins Claus Prijs is bedoeld voor individuen, groepen of organisaties die een belangrijke bijdrage leveren op het gebied van cultuur en ontwikkeling in regio’s waar de mogelijkheden voor culturele expressie beperkt zijn. De prijs is 100.000 groot. Tavakolian heeft een deel van het prijzengeld reeds uitgegeven aan fotografiebeurzen en ondersteuningsprojecten voor fotografen in Iran, aldus de Volkskrant. In Teheran organiseert ze maandelijks bijeenkomsten voor vrouwelijke professionele fotografen.

De Volkskrant: Iraanse fotografe Tavakolian wint Prins Claus Prijs

Blank-Pages-photoq-bookshop-newsha-tavakolian
Te koop in de PhotoQ Bookshop: Blank Pages of an Iranian Photo Album