Prinsjesfotoprijs: nieuwe prijs voor parlementaire fotografie

Dit jaar wordt voor het eerst de Prinsjesfotoprijs uitgereikt. Dat gebeurt tijdens de tweede editie van het Prinsjesfestival. De Prinsjesfotoprijs is voor de beste parlementaire foto van het jaar en de winnaar ontvangt een geldbedrag van 2.500 euro, aldus een persbericht.

Het bericht vervolgt:
Professionele fotografen worden uitgenodigd hun beste politieke foto’s van het parlementaire jaar 2013-2014 in te zenden, deelname is gratis. Het gaat hierbij om foto’s van Nationale politieke gebeurtenissen, gemaakt in de Tweede – of de Eerste Kamer, dan wel elders op het Binnenhof in het politieke seizoen voorafgaand aan Prinsjesdag. Voor 2014 is dat tussen 17 september 2013 en het reces van 7 juli 2014.

Vakjury met fotografen en Eerste en Tweede Kamerleden
De jury die de inzendingen beoordeelt staat onder voorzitterschap van Bert Verhoeff, die als voormalig parlementair fotograaf van de Volkskrant vele jaren op het Binnenhof heeft gewerkt. Verder bestaat de jury uit parlementair verslaggever Jos Heymans (RTL), het Eerste Kamerlid Arda Gerkens (SP) en het Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg (D66). Zij nomineren uit de inzendingen een jaaroverzicht, nomineren drie foto’s en kiezen daaruit de winnende foto.

Uitreiking en tentoonstelling Eerste Kamer op Open Monumentendag
Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol maakt op zaterdag 13 september als onderdeel van het Prinsjesfestival in de Eerste Kamer de winnende foto bekend en reikt de prijs uit aan de winnaar. Tegelijkertijd zal die dag – Open Monumentendag – een expositie in de Eerste Kamer van een selectie van de ingezonden foto’s voor het publiek geopend worden.

Inzendingen
Inschrijven om mee te doen met de wedstrijd kan vanaf vandaag via de website van het festival.
Na inschrijving ontvangen de deelnemers instructies hoe vanaf 1 t/m 7 juli via de website foto’s in te zenden. Via de site zijn ook de wedstrijdvoorwaarden te bekijken.
Het secretariaat van de jury en de wedstrijd is in handen van Hans Kouwenhoven en Gerhard van Roon en werkt samen met de Eerste Kamer.

Prinsjesfestival
Het Prinsjesfestival beleeft in 2014 zijn tweede editie en hiermee viert Nederland het Feest van de Democratie: In de oude binnenstad van Den Haag zijn de dagen rond de Derde Dinsdag van September verschillende inhoudelijke en feestelijke activiteiten.
Het Prinsjesfestival wordt volledig door vrijwilligers georganiseerd, de Prinsjesfotoprijs wordt mede mogelijk gemaakt door Prinsjespartner de Eerste Kamer der Staten-Generaal.

Inschrijven