Prinsjesfotoprijs voor beste politieke foto

Voor de tweede keer wordt dit jaar de Prinsjesfotoprijs voor de beste politieke foto georganiseerd. De prijs is onderdeel van het Prinsjesfestival dat aan de vooravond van Prinsjesdag wordt georganiseerd om de democratie te vieren.

De prijs is bedoeld voor de beste foto van het politiek debat in relatie tot het landelijk nieuws. Vorig jaar koos de jury voor de foto van Dirk Hol. Hij fotografeerde minister Henk Kamp vlak voor het debat in de Tweede Kamer over de gaswinning in Groningen. De organisatie benadrukt overigens dat het niet alleen foto’s hoeven te zijn die aan het Binnenhof zijn gemaakt. Enige voorwaarde is dat de foto gemaakt moet zijn in de periode tussen Prinsjesdag 2015 en de aanvang van het parlementair reces op 8 juli a.s. Deelnemers kunnen in de periode tussen 1 en 8 juli 2016 hun werk inzenden.

Een vijfkoppige jury zal de inzendingen voor de Prinsjesfotoprijs 2016 beoordelen. Juryleden zijn afkomstig uit de politiek en journalistiek: Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg, Eerste Kamerlid Marijke Vos, Parlementair journalist Jos Heymans en hoofddocent fotografie van de KABK Lotte Sprengers. Fotograaf Bert Verhoeff zal als juryvoorzitter optreden. De winnaar ontvangt een oorkonde en een geldprijs van 2500,- euro. De prijs wordt mede mogelijk gemaakt door de Eerste Kamer en de Rabobank.

Meer informatie over inzenden en wedstrijdvoorwaarden verschijnt vanaf 15 juni op de website van het Prinsjesfestival. Daar zijn in ieder ook de nominaties van vorig jaar te zien.