PS Camera #12: Peter Molkenboer en de camera van zijn vader

De titel van dit stukje is feitelijk het onderschrift van de foto. De jongeman, rechts van Molkenboer en de Rollei van zijn pa, Kees Molkenboer (1907-1987), heet Boudewijn Bollmann. Boudewijn gaat in het kader van PS Camera op zoek naar de ‘laatste Rotterdamse havenarbeider’.
De jonge fotograaf is precies een jaar geleden verhuisd naar Rotterdam, Delfshaven. Hij heeft in Eindhoven communicatie gestudeerd en wilde weg, maar kon niet kiezen tussen Rotterdam en Amsterdam. Vanuit het stationsplein van de havenstad ondernam hij vier fietstochten, zoveel mogelijk volgens de windrichtingen. Onderweg naar het noorden, oosten, zuiden en westen sprak en fotografeerde hij voldoende interessante en toegankelijke Rotterdammers om tot het besluit te komen er te gaan wonen.

Op 31 mei ontmoetten Molkenboer en Bollmann elkaar in het Nederlands Fotomuseum dat het archief en ook die oude Rollei van Kees Molkenboer beheert. Directeur Ruud Visschedijk en fotograaf Hans Bol waren getuigen van de tijdelijke overdracht van de bij persfotografen uit de jaren vijftig en zestig favoriete Rolleiflex. In dit geval met een 75 mm lens, iets meer groothoek dan de gebruikelijke 80 mm.

Kees Molkenboer was Rotterdammer en fotograaf vanaf de jaren dertig tot in de jaren zeventig. Zijn zoon Peter had een zwak voor voetbal en het werk van de brandweer. Hij fotografeerde voor tal van kranten nieuwsfeiten, voetbal- en andere sportwedstrijden. Op zaterdag 1 oktober, bij het duel tussen Deltasport en Smitshoek in Vlaardingen, kreeg hij een hartaanval. De wedstrijd werd stilgelegd. Peter Molkenboer overleed een paar uur later in het ziekenhuis.

Over Kees Molkenboer: www.nederlandsfotomuseum.nl