PS Camera #15: Camerapech

Deze opname is gemaakt met de Asahi Pentax van Sanne Sannes (Groningen 1937 – Bergen 1967) door Dirk Kome (Rockanje 1976). Kome verdiepte zich in werk en leven van Sannes en zijn bewondering groeide. Nu hij Sannes’ camera in bruikleen heeft, is hij op een missie.
Kome begon bij het einde. Op begraafplaats Heidehof in Ugchelen, waar Sannes ter aarde is besteld in de afdeling Oude Klassengraven, Klasse 1, Graf 231. De sluiter werkte niet naar behoren, de omgeving is vastgelegd, het graf niet.

Sannes fotografeerde vrouwen. Jonge vrouwen die hij liet acteren. Na een paar aanwijzingen konden ze los gaan. Hij hield verder zijn mond en fotografeerde. In zwart-wit en met een licht vervagende sluitertijd. Ze waren jong, naakt en soms heel speels.

Voor Libelle en Margriet maakte Sannes modereportages, in kleur. Vond hij een stuk minder interessant. Op 23 maart 1967 had hij ook zo’n klus. Zomerkleding fotograferen op een waterkoude dag. Na de vermoeiende shoot even opwarmen in de kroeg en dan naar huis, in zijn nieuwe Fiat 1500.

Rob Sannes heeft Sanne’s archief veertig jaar beheerd. Dirk Kome vroeg belet en mocht het uitgebreid bekijken. Hij zocht contact met Gerrit-Jan Wolffensperger, die bevriend was met Sannes en van alles voor hem regelde. Kome ging op bezoek bij een model uit Sannes’ wildste boek en mogelijk levert dat nieuwe beelden op.

De camera is inmiddels gerepareerd.