PS Camera # 18: Ata Kandó – Sacha de Boer

Soms valt er naar aanleiding van een enkel voorwerp, een enkel persoon, een enkele foto een heel verhaal te vertellen…. In dit geval naar aanleiding van één enkele camera; een Leica.
Voor zover bekend begon de carrière van deze Leica bij Eva Besnyö (Budapest 1910- Laren 2003) door haar ten dienst te staan van het documentaire deel van haar oeuvre. Op een dag hoorde Eva het treurige nieuws dat de camera van haar vriendin en collega-fotografe Ata Kandó (Budapest 1913) was gestolen. Genereus besloot Eva haar Leica aan Ata te geven. Die trok op haar beurt met de meetzoekercamera de wereld in en legde er haar (persoonlijke) verhalen mee vast.

Toen Ata Kandó’s wereld ‘kleiner’ begon te worden door haar hoge leeftijd en daarmee gepaard gaande afname van mobiliteit, achtte zij het niet meer nodig om de Leica binnen handbereik te hebben. Zij gaf hem op haar beurt door aan Sacha de Boer, met wie ze een bijzondere band had opgebouwd toen ze samen met Diana Blok werkten aan het boek en fotoveiling The Living Other.

Maar hoe ga je ermee om als je gevraagd wordt om met deze Leica, in het kader van PS Camera, ook echt werk te maken waarmee je relatie legt tussen jezelf en gedachtengoed van de vorige eigenaar? Daar kan je best wel eens onzeker over worden.

Sacha de Boer: ‘Want ik heb natuurlijk wel de Leica van Ata Kandó, maar mijn stijl van fotograferen is een heel andere dan de hare… ik wil haar stijl ook weer niet gaan imiteren. Daar heb ik wel even over gedacht, om me te laten inspireren door bijvoorbeeld haar foto’s van Droom in het Woud, maar toen liep ik stuk op het nadoen-gehalte…’

Uiteindelijk bleef De Boer trouw aan haar eigen voorkeur voor het portret en richtte de Leica op Ata: ‘Ik had een Rolleiflex meegenomen, net zo een zoals zij die vroeger ook had. Ze leefde op en werd weer helemaal 24 jaar…. Ata is hier met haar getrainde hand één geworden met de camera. En ze lijkt er ook een beetje op Eva Besnyö, van wie zij "mijn" Leica kreeg…’

Zo zie je maar hoe één enkele camera generaties verbindt!

Over het project PS Camera