PS Camera #21: Dolf Kruger – Bart Koetsier

Op bezoek bij een vriend, op zoek naar een leuk plaatje om te draaien bladerde Bart Koetsier (1975) door een stapel LP’s. Opeens werd hij getroffen door een cover op één van de LP’s, die opvallende gelijkenis met zijn eigen fotowerk vertoonde. De zoektocht was begonnen; van wie is dit beeld op de hoes van De Dijk? Wie maakte dit, ver voordat hij er zelf met camera op uittrok om het nachtleven op de Wallen vast te leggen?

De zoektocht eindigde ergens in Zweden op de 90e verjaardag van een man genaamd Dolf Kruger. Helaas laat het geheugen de man in de steek en weet hij niet meer hoe hij zelf via Maria Austria, Aart Klein en als leerling van Carel Blazer zijn weg vond in de fotografie om, via dit medium, zijn sociale betrokkenheid te tonen.

Dolf’s kleindochter, Suzanne Antonia, was zo genereus om Bart Koetsier enkele dagen en tijdens zijn 90e verjaardag toe te laten in de kleine wereld waarin Dolf nu leeft. Naast zijn Leica, Rolleiflex en technische camera stonden ook het tuinhuis en een auto tot Bart’s beschikking om hem te portretteren en, in het kader van PS Camera, een ode te brengen.

Een voorproefje van het omvangrijke materiaal dat Bart met drie camera’s van Dolf en twee van zijn eigen camera’s schoot de dagen voorafgaand en op Dolf’s 90e verjaardag is te vinden op www.bartkoetsier.com

Het werk van Dolf Kruger is opgenomen in de collectie van het Nederlands Fotomuseum te Rotterdam.

Over het project PS Camera