PS Camera # 23: Koningin der Nederlanden – Diana Blok

Dichtbij de oorsprong van het project PS Camera, in de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Leiden, bevindt zich een Eastman Kodak panorama-camera geschonken door Koningin Juliana.

Diana Blok (1952) is uitgedaagd om deze nalatenschap uit Neerlands Koninklijke familie nieuw leven in te blazen. Terwijl Steven van Eck, haar assistent, haar op weg helpt om het ingewikkelde beeldformaat (127 mm film) en de niet perfect werkende camera onder controle te krijgen, stort Diana zich op de geschiedenis van Het Koninklijk Huis.
Wie hebben deze camera, geproduceerd tussen 1900 en 1924, allemaal ter hand genomen? Juliana, Wilhelmina, Bernhard, Hendrik,… En wie of wat is er allemaal door de zoeker geobserveerd? Kinderen, kleinkinderen, ouders, slag- of tulpenvelden, jachttaferelen, paarden…

Gezien het panorama-formaat zijn de laatstgenoemde landschappelijke taferelen het meest waarschijnlijk. Diana destilleert daaruit elementen en neemt deze mee in haar beeld. Tulpen, paarden, jacht en marters vormen, tezamen met het haar zo karakteriserende gender-spel, de basis van haar eerste experimenten met de camera en modellen in haar Amsterdamse studio.

Het proces vraagt geduld, van fotograaf, model en assistent. Om de tijd te doden hierboven een snapshot van het proces. We zijn benieuwd waar het toe leidt.

Over het project PS Camera