PS Camera #7: Dichters Camera

Subject: Dichters Camera
Date: Thu, 3 Mar 2011 16:52:15 +0100
Dag Marco,
Hoop dat het je goed gaat daar in het verre Verre Oosten. Begreep van Koos B. dat binnen het project P.S. Camera, waar ik met liefde aan meewerk, iemand de wijze ingeving kreeg Luceberts camera aan jou uit te lenen.
Heb je hem bij je?
Bestaan er al opnamen?
lots of luck in Hong Kong,
Han Schoonhoven
PS Camera/Photoq

Op 8 mrt 2011, om 01:02 heeft Marco van Duyvendijk het volgende geschreven:
Beste Han,
Ja, ik ben in het gelukkige tijdelijke bezit van Luceberts camera. Ik heb hem pas een paar dagen hier, want in eerste instantie deed de vliegmaatschappij moeilijk over het gewicht van mijn handbagage, en heb ik hem in Nederland achtergelaten. Maar nu is hij hier en zal ik er deze maand eens wat mee gaan experimenteren. Ik kom 1 april weer terug in Nederland, dus dan kan ik in een paar weken tijd wel wat beeldmateriaal leveren.
Met vriendelijke groet,
Marco

Date: Tue, 5 Apr 2011 00:18:52 +0200
Wel Marco,
‘k had gedacht volgende maand een stukje over jou en Lucebert te schrijven, maar sprak Koos over jouw foto ‘Bloemen voor Tony’. Met hem had ik het over tijd en ruimte. Jij met de camera van Lucebert in het verre Verre Oosten; zij de weduwe van de dichter/schilder/fotograaf in Bergen. Nu is zij ‘uit de tijd gekomen’ zoals dat in Twente (iets anders uitgesproken) wordt gezegd.
met mijn groeten,
Han

Op 5 apr 2011, om 11:23 heeft Marco van Duyvendijk het volgende geschreven:
Beste Han,
Ik heb de camera van Lucebert destijds opgehaald bij Tony Lucebert thuis in Bergen. Een prachtige plek, overal kunst en mooie dingen. Ik was erg onder de indruk van het bezoek. Ik vond Tony een prachtige vrouw. We hebben twee kopjes koffie gedronken en bij het afscheid gaf ze me een fotoboek van Lucebert kado. Ik heb haar mijn ‘Lente-eiland’ gestuurd om haar te bedanken, waarop zij mij weer een ansicht stuurde om mij daarvoor te bedanken.
Ik hoorde ’s avonds op 14 maart in Bangkok dat ze was overleden en dat bracht me gelijk terug naar de ochtend dat ik in Bergen was. Het greep me aan. De volgende ochtend ben ik erop uitgetrokken met de camera van Lucebert, maar ik had tijdens het fotograferen steeds Tony Lucebert in mijn gedachten.
Met vriendelijke groet,
Marco

Lucebert (Lubertus Jacobus Swaanswijk), dichter/schilder/fotograaf 1924-1994
Tony Swaanswijk-Koek, echtgenote/metgezel/muze 1927-2011
Marco van Duyvendijk, fotograaf
Rolleicord Compur, dichters camera