PS Camera #10: Groeten uit Rottumerplaat 1971/2011

De wind was krachtig tot hard, op die julidag dat ze uitvoeren. Het gezelschap bestond uit de bemanning van motorschip De Harder, de wisseling van de vogelwacht op Rottumeroog en Rottumerplaat, de fotograaf Erik Wolkers en enige passagiers. Vanuit de Eemshaven vertrokken ze voor een historische tocht.
Fotograaf Erik Wolkers was 23 toen zijn pa, beeldhouwer en schrijver Jan Wolkers, precies veertig jaar geleden in zijn eentje een week op Rottumerplaat bivakkeerde. De auteur Godfried Bomans was hem voorgegaan. Die vond het maar niks, kamperen in Robinson Crusoe-stijl. Wolkers daarentegen was buitengewoon in zijn sas, daar op dat nog geen acht vierkante kilometer grote eilandje op de grens van de Nederlandse en Duitse Waddenzee.

Voor alle duidelijkheid, jongens en meisjes, dit was in 1971 en mobiele telefoons en draadloos internet bestonden nog niet. Eén keer per dag sprak Wolkers via een instabiele radioverbinding (‘hallo…, krggg…, over’) met Willem Ruis, een jonge verslaggever die de Vara in een hotel in het Noord-Groningse Warffum had ondergebracht. De enthousiaste verhalen van de eilandbewoner zijn uitgebracht op een reeks cd’s. Het boek over zijn verblijf op het eiland illustreerde Wolkers met tientallen levendige foto’s.

Na de wat ruwe reis over de knobbelige Noordzee (twee passagiers leegden onderweg aan lijzijde hun maag) bereikte het scheepje van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit na vier uur Rottumerplaat. Samen met de aflossing van de vogelwacht ging Erik Wolkers aan land. Onder de jagende wolken maakte hij met de Hasselblad van Jan foto’s van diens tijdelijke territorium. Vader en zoon Wolkers hebben nu beiden het onbewoonde eiland één keer bezocht.