Pulitzer-Prijswinnaar zou terroristen ondersteunen

Na 19 maanden gevangenschap zonder aanklacht hebben de Amerikaanse militaire autoriteiten in Irak de fotojournalist Bilal Hussein Zaidon overgedragen aan het Iraakse gerecht, zo berichtte het Duitse weekblad Der Spiegel afgelopen week.
Bilal Hussein Zaidon maakte samen met collega’s van Associated Press reportages over de opstand in Irak. Deze serie is in 2005 onderscheiden met de Pulitzerprijs, de hoogste persprijs in de Verenigde Staten. Dit beeld is een foto uit die serie.

April vorig jaar is hij door Amerikaanse militairen opgepakt en is sindsdien zonder formele aanklacht gevangen gehouden. De fotograaf is nu overgedragen aan de Iraakse autoriteiten, die deze maand moeten besluiten of het tot een proces komt. Geoff Morrell, woordvoerder van het Pentagon wilde niet zeggen waarvan Bilal Hussein Zaidon beschuldigd wordt, ondanks uitspraken van Amerikaanse legerwoordvoerders dat er tegen hem ‘overtuigende en onweerlegbare bewijzen’ gevonden zijn. Morrell zwijgt hierover, verwijzend naar de onafhankelijkheid van de Iraakse rechtspraak.

Bij een huiszoeking zouden delen van bommen en propagandamateriaal van de opstandelingen gevonden zijn. Daarnaast is het vermoeden uitgesproken dat Hussein tot de opstandelingen behoort, omdat hij bij incidenten altijd bijzonder snel ter plekke was en dus van te voren op de hoogte moet zijn geweest.

Dat hij nu pas wordt overgedragen aan justitie, heeft volgens Morell te maken met het feit dat er meer bewijs werd gezocht. Hussein zou niet alleen de opstandelingen ondersteunen, maar tegelijkertijd hebben gespioneerd bij zijn werkgever, het Amerikaanse persbureau Associated Press.

Tom Curley, directeur van AP, ziet dat anders. Hij stelt dat Husseins rechten zijn genegeerd. Hij eiste al vaker vrijlating van zijn fotograaf en maakt zich nu zorgen of hij in Irak wel een eerlijk proces krijgt.

• Bij het artikel in Der Spiegel is een fotoserie van Hussein opgenomen, zie: www.spiegel.de