Pulitzer Prizes voor fotografie aangekondigd

Gisteren zijn de winnaars van de prestigieuze Pulitzerprijs bekend gemaakt. De organisatie, de Columbia universiteit in New York, kent twee prijzen toe voor fotografie.
De prijs voor Breaking News Photography is voor de staf van Associated Press voor hun ‘verbluffende series over de stadoorlogen in Irak’.
De prijs voor Feature Photography ging naar Deanne Fitzmaurice, staffotograaf van de San Francisco Chronicle, voor haar serie over een levensgevaarlijk gewonde Irakese jongen, die in een ziekenhuis in Oakland revalideert.
Beide prijzen bedragen 10.000 dollar.

De ‘Pulitzer’ geldt als één van de belangrijkste Amerikaanse prijzen voor literaire, muzikale en fotografische producties. Het is sinds 1917 vooral dé prijs voor de schrijvende journalistiek in de Verenigde Staten. In het totaal worden er in 21 categorieën prijzen uitgereikt.
De Pulitzer Prize kwam tot stand uit de erfenis en naar de wil van Joseph Pulitzer (1847 – 1911), een self-made man die uit Hongarije naar de Verenigde Staten emigreerde. Hij was een intelligent en hardwerkend persoon die de dagbladjournalistiek in de V.S. ingrijpend vernieuwde.
De Pulitzer Prize geldt enigszins als het geweten van de Verenigde Staten. Zo is in de categorie General Non-fiction de prijs toegekend aan het boek Ghostwars: The Secret History of the CIA, Afghanistan and Bin Laden, from the Soviet Invasion to September 10, 2001 van Steve Coll.
De prijzen worden uitgereikt tijdens een feestlunch op de Columbia University in New York.

Foto’s uit de serie van Deanne Fitzmaurice:
www.pulitzer.org

Voor een reactie van Associated Press: www.ap.org

Over de Pulitzer:
www.pulitzer.org