Punt, 65 fotografen voor Hans van Blommestein

Hans van Blommestein heeft na 40 jaar een punt gezet achter zijn loopbaan als art director. Van Blommestein werkte als vormgever voor diverse bladen bij de Geïlustreerde Pers, alvorens hij art director werd van het fameuze blad Avenue. Het blad dat wel de eredivisie van de fotografie werd genoemd. Het blad waar nog verre en lange reizen naar toen nog exotische oorden werden gemaakt. Het waren gouden tijden voor de fotografie. Van Blommestein heeft vanuit die positie een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Nederlandse fotografie.
– door Dick Breebaart

Verder was hij hoofdcurator van het FotoFestival Naarden, vormgever van de World Press Photo jaarboeken en de laatste acht jaar art director van M, het maandblad van NRC Handelsblad.

Hans is een bescheiden mens en zijn vertrek was wellicht onopgemerkt gebleven als studiegenoot, collega en vriend Bart Nieuwenhuis niet het initiatief had genomen om Hans een passend afscheid te geven. Hij verzorgde de nodige pecunia en enthousiasmeerde oude en nieuwe fotovrienden.

Dit alles resulteerde in een bijzonder fotoboek: Punt, 65 fotografen voor Hans van Blommestein. Het boek geeft een eigenzinnig overzicht van de fotografie van de afgelopen decennia. Werk uit Avenue’s glorietijd. Toppers van het Fotofestival Naarden en niet te vergeten zijn ‘laatste’ klusje M magazine. Dit exclusieve boek is in een gelimiteerde oplage gedrukt en alleen beschikbaar voor de medewerkende fotografen, alsmede de makers en de sponsors. Helaas niet in de handel verkrijgbaar. Een echt fotografenboek vond één van de meewerkende fotografen. Bijdragen waren er onder meer van: Rineke Dijkstra, Erwin Olaf, Ad van Denderen, Boudewijn Neuteboom, Koos Breukel, Aernout Overbeeke, Krijn van Noordwijk, Dana Lixenberg, Hans van der Meer, Geert van Kesteren, Paul de Nooijer en Eddie Posthuma de Boer.

Dankzij de gastvrijheid van FOAM waar Van Blommestein het boek kreeg aangeboden en sponsorbijdragen van Sanoma en PCM waren de initiatiefnemers in staat Van Blommestein het passende afscheid te geven wat ze in hun gedachten hadden.
Niet alleen leverden alle fotografen zonder bedenkingen een beeld, maar het meest opmerkelijke is dat 65 fotografen en de makers er in slaagden tijdens dit proces alles geheim te houden voor Van Blommestein. Hij werd op zijn laatste werkdag onder valse voorwendselen door zijn NRC-collegae meegevoerd naar een feest waar vele van de fotografen waar hij de afgelopen 40 jaar mee heeft gewerkt aanwezig waren; hem in absolute verbijstering zagen binnentreden, maar waar verder de emotie, vriendschap en lol van afspatten.

Het boek werd samengesteld door Dick Breebaart en Bart Nieuwenhuis, vormgegeven door Teun van der Heiden en de organisatie was in handen van Annick Visser.

Voorwoord Dick Breebaart (pdf)

Voorwoord Laura Starink (pdf)