PZC wint in hoger beroep zaak over afdrukken

Oude foto-adrukken die kranten in hun archief hebben opgeslagen zijn niet altijd eigendom van de fotograaf. Dat valt af te leiden uit een arrest van het gerechtshof in Den Haag. Het hoger beroep was aangespannen door de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) tegen fotograaf Pieter Honhoff. Anderhalf jaar geleden won laatstgenoemde deze zaak voor de rechtbank in Middelburg, waarbij de PZC werd veroordeeld tot het betalen van 238 duizend euro aan de fotograaf.
Zoals we op de website van De Journalist kunnen lezen waren bij de PZC 18.994 zwartwit fotoafdrukken die Honhoff in opdracht gemaakt had, zonder zijn medeweten verdwenen en deels vernietigd. Van 1987 tot 2002 werkte hij freelance – zonder contract – in opdracht van PZC.

Het hof in Den Haag vindt dat de fotograaf zich niet kan beroepen op een bestaand gebruik in de branche, omdat verschillende uitgevers op verschillende wijze omgingen met foto-afdrukken en het eigendom daarop. Bovendien zijn de Algemene Voorwaarden van de FotografenFederatie niet van toepassing, omdat die pas op 1992 zijn gedeponeerd en de overeenkomst tussen PZC en Honhoff al jaren eerder was gesloten.

De fotograaf, jaren geleden naar Australië geëmigreerd, is veroordeeld tot het betalen van de proceskosten: ruim 22 duizend euro.

De Journalist: Fotograaf verliest in hoger beroep tegen PZC

Gerechtshof ’s Gravenhage: arrest van de vijfde civiele kamer d.d. 3 juli 2008 (5 pagina’s pdf)