Quiet Amsterdam: de rust van de stad

Als ik aan Amsterdam denk, komen gevoelens van rust en stilte niet direct bij me naar boven. Amsterdam is, zoals elke grote stad, vooral een verzamelplek van geluiden, gezichten en voertuigen. De drukte en hectiek van een stad kan je als positief ervaren, wellicht zelfs als onmisbaar. Toch zal geen enkele stedeling ontkennen soms op zoek te zijn naar een leeg parkje of een rustig cafeetje om te lezen.
Voor zowel de lokale Amsterdammer als de niet gehaaste toerist biedt Quiet Amsterdam uitkomst: een kleine vierkant boekje met meer dan honderd ‘stille’ plaatsen binnen Amsterdam. Ingedeeld in twaalf categorieën, waaronder plekjes bij het water, parken, cafés en restaurants, en kleine winkeltjes, is er voor iedere lezer wat te vinden. Sommige plaatsen komen menig Amsterdam-kenner bekend voor, andere plaatsen zijn nog relatief ‘onbekend’ of juist vergeten.

De auteur van Quiet Amsterdam is de Engelse kunsthistorica en curator Siobhan Wall. Sinds 2000 woont en werkt zij in Amsterdam. Als buitenlandse onbekende besloot zij haar nieuwe woonplaats te gaan ontdekken door zonder plan of doel op pad te gaan. Maar de haastigheid en ‘kakofonie’ van de stad motiveerde haar tot een andere zoektocht; naar plekjes waar je als stedeling even kan ontsnappen aan de dagelijkse stress, waar je rustig kan eten, lezen, wandelen en genieten van de omgeving. Bepakt met kaart, camera en notitieboekje zocht en vond zij vele stille en rustige Amsterdamse plekjes. Haar ontdekkingen worden in Quiet Amsterdam in beeld en tekst omschreven, inclusief adresgegevens en routebeschrijving.

Quiet Amsterdam is de eerste uitgave van Image Found, opgezet om gelimiteerde kunst-boeken van voornamelijk Engelstalige auteurs uit te geven. Quiet Amsterdam, met zijn oplage van duizend stuks, is direct een bijzondere eerste product van deze gloednieuwe uitgeverij. Het is geen typisch fotoboek en geen typische reisgids. Quiet Amsterdam is een uniek overzichtsboekje van sfeervol gefotografeerde Amsterdamse plekken, uitgebracht in reisgids-vorm.

De vormgeving van het boek is geheel in lijn met het thema van het boek. Strak en duidelijk, zonder poeha. Samen met Walls foto’s, ‘klassieke’ zwartwit-beelden, geeft het boekje de rust en sereniteit weer die je als lezer zoekt in Quiet Amsterdam. Op geen enkel beeld zie je de drukte en verkeer die je gewend bent van de stad, de stad lijkt bijna uitgestorven. Soms zie je een enkele bezoeker ergens in het beeld, genietend van een boek of kop koffie: oftewel, van de rust.

Quiet Amsterdam, Siobhan Wall
Uitgeverij Image Found, 2008
17,95 euro
ISBN 978-90-79865-01-7