Raad voor de Journalistiek berispt NRC

NRC Handelsblad heeft een ‘onjuiste en tendentieuze’ suggestie gewekt in een kop bij een foto van Jonge Fortuynisten. De foto, op 10 december vorig jaar geplaatst, had als kop ‘Jonge Fortuynisten tegen gratie RAF-lid’.
Op de foto is een jonge man te zien met een kaalgeschoren hoofd, een Lonsdale-jack aan en een Keltisch kruis op zijn mouw. Hij liep mee in de demonstratie tegen de verlening van gratie aan de RAF-terrorist Rolf Clemens Wagner.

De jongerenorganisatie van de LPF, Jonge Fortuynisten, tekende bezwaar aan tegen de presentatie bij de Raad voor de Journalistiek, een ’tuchtcommissie’ voor kranten en andere media.

Volgens de raad had NRC Handelsblad moeten weten dat de kale jongeman met extreemrechts voorkomen geen lid was van de Jonge Fortuynisten, want die waren herkenbaar aan het dragen van een geel key cord met de letters JF.

Door de combinatie van foto en tekst heeft de krant de ‘grenzen overschreden van hetgeen, gelet op de eisen van journalistieke verantwoordelijkheid, maatschappelijk aanvaardbaar is’.