Radar neemt claims auteursrecht Getty onder vuur

Het consumentenprogramma Radar van de Tros behandelde maandagavond klachten van mensen die zich onheus bejegend voelen door Getty Images. Het agentschap stuurt rekeningen naar mensen die op internet Getty-foto’s gebruiken. Volgens de samenstellers van het programma zijn de begeleidende brieven van het advocatenkantoor van Getty bedreigend, worden er onheus hoge bedragen geëist, en zou Getty niet bereid zijn tot minnelijke schikkingen.
In de uitzending wordt gesteld dat Getty wel brieven stuurt met de dreiging dat bij niet betalen een rechtszaak volgt, maar tot nu is er nog geen zaak aangespannen, aldus Radar.

Uitzending Gemist: Radar 3 oktober 2011 (Getty item begint na 12.30 minuten)
Website Radar over Getty Images
Radar biedt de bezoeker ook een stappenplan om Getty tegemoet te treden: Checklist Getty Images

Getty Images was niet in de uitzending. Het bedrijf, wereldwijd marktleider, vindt dat er paal en perk moet worden gesteld aan het ongeoorloofd gebruik van haar foto’s.
Lees de reactie van Getty in deze pdf: Verklaring van Getty Images voor TROS Radar

Er lijkt in de samenleving steeds meer bezwaar te ontstaan tegen hoge financiële eisen vanwege schendingen van het auteursrecht. Onlangs bracht de kantonrechter in Hilversum een eis van enkele duizenden euro’s terug tot enkele honderden euro’s.
Eerder in PhotoQ NIeuws: Kantonrechter zuinig in zaak auteursrecht foto