Radio-gesprek met Bertien van Manen

Vanavond, woensdag 27 december, is er weer een kunsthalfuur gewijd aan fotografie in het radioprogramma De Avonden. In het kader van de tentoonstelling ‘Give Me Your Image’ heeft L.J.A.D. Creyghton een gesprek met fotografe Bertien van Manen.
Uit de toelichting:
Een gesprek naar aanleiding van de tentoonstelling met haar recente serie foto’s ” Give Me Your Image ” die eerder dit jaar met groot succes in New York werd geëxposeerd en momenteel te zien bij De Hallen in Haarlem en – nog slechts enkele dagen – bij galerie van Zoetendaal in Amsterdam.’

Ze is bekend door de grote sociale betrokkenheid bij haar onderwerpen. Ze is bekend door de manier waarop zij zich vastbijt in langlopende documentaire fotoprojecten. Zo verscheen eind jaren 70 haar ‘Vrouwen te Gast’, korrelige zwartwit foto’s van de vrouwen die meekwamen met de eerste generatie gastarbeiders. Later volgden ondermeer de klassieker ‘A Hundred Summers, A Hundred Winters’ – met foto’s uit Rusland – maar ook ‘East Wind, West Wind’; de weerslag van de tientallen reizen die ze maakte naar China.

Als het gaat over haar foto’s schrijft Jean Dykstra in de Art Review van oktober 2005 : …ze is een kruising tussen Robert Frank en Nan Goldin met een vleugje Martin Parr.
Zélf wil ze liever geen etiket opgeplakt hebben – zoals ze meerdere keren zal bevestigen in het gesprek dat onze medewerker en collega fotograaf L.J.A.D. Creyghton met haar heeft.

—————

Tentoonstelling:

Bertien van Manen / Give me your image

• t/m 31 december te zien bij van Zoetendaal Collections Amsterdam

• t/m 11 februari 2007 te zien bij De Hallen, Haarlem
—————
VPRO radio / De Avonden op de concertzender [ via de lokale kabel, DAB of internet]

• voor de juiste frequenties op de kabel in uw woonplaats zie www.concertzender.nl/ontvangst.php?part=cable

woensdagavond 27 december 2006, rond de klok van 21.15 uur

• Het gesprek is na afloop, evenals eerdere afleveringen van De Avonden, ook te beluisteren via de VPRO website

[met geïnstalleerde RealOne Player, zie link De Avonden website]