Radiogesprek over een andere manier van publiceren

Het radioprogramma ‘De Avonden’ besteedt vanavond aandacht aan het fenomeen ‘print on demand’. Anton de Goede spreekt met Wil van Iersel en Fred Schmidt.
Tijdens het tweede uur van het VPRO-radioprogramma ‘De Avonden’, tussen 20.00 en 21.00 uur, komt een nieuwe manier van uitgeven van (foto-)boeken aan de orde. Presentator Anton de Goede leidt de discussie tussen de fotograaf Wil van Iersel en fotoboekenuitgever Fred Schmidt.

Van Iersel is kortgeleden begonnen zijn boek Beijing_Shanghai door middel van ‘print on demand’ te verspreiden. Het door hemzelf vormgegeven boek kan op zijn website bekeken worden. Wanneer de kijker een exemplaar bestelt, laat Van Iersel het drukken en binden en krijgt de klant het binnen vijf tot acht dagen thuisbezorgd.

Fred Schmidt is een ‘klassieke’ uitgever van bijna uitsluitend fotoboeken. Sinds de oprichting van zijn uitgeverij De Verbeelding in 1990 heeft hij bijna 100 boeken uitgebracht. Schmidt werkt bij elke publicatie samen met één of meerdere fotografen en bepaalt met hen wie de vormgeving gaat verzorgen en hoe het boek er ongeveer uit zou moeten zien. Daarnaast publiceert hij uitgaven van historische fotografie met foto’s van onder andere Olie, Breitner en Eilers.

• Een introductie op Van Iersel’s boek vindt u op zijn site: www.wilvaniersel.nl

• Over de uitgaven en de opzet van De Verbeelding, zie: www.verbeelding-fotoboeken.nl