In samenwerking met NRC Handelsblad organiseert het Rijksmuseum voor de tiende keer een fototentoonstelling in het kader van de jaarlijkse foto-opdracht Document Nederland. Dit jaar gaat de tentoonstelling, met als titel ‘Fans’, over allerlei fenomenen waar Nederland warm voor loopt of zelfs hevige hartstocht voor voelt. Niet alleen voor sterren als Marco Borsato, Gerard Joling of Elvis Presley, maar ook voor Ajax, het Koninklijk Huis, Goede Tijden Slechte Tijden of het fenomeen Gothic. De tentoonstelling Document Nederland: Fans, die aansluit bij de tentoonstelling HELD, Rijksmuseum in De Nieuwe Kerk (11 augustus-11 november) kwam tot stand in samenwerking met Huis Marseille, waar het Rijksmuseum voor het derde jaar te gast is. Fans is er te zien van 8 december t/m 24 februari.
Op zaterdag 8 december a.s. staat de Thema-Bijlage van NRC Handelsblad in het teken van Document Nederland: Fans.
De Thema-Bijlage is gratis verkrijgbaar bij de tentoonstelling.
Uit het persbericht:
Wouda zocht in heel Nederland naar verschillende soorten fans en hun idolen, mensen of organisaties, maar vooral de verschillende culturen daaromheen. Hij fotografeerde de cultuur van het vernoemen van zaken naar een bekende persoon, zoals Prinses Amalia (2003) naar wie het Amalia-bos, de Amalia-toren, de Amalia-tulp en de Amalia-basisschool werden vernoemd. Een kamer in het Hilton Hotel in Amsterdam heet de John en Yoko Suite, naar de beroemde bed-in uit 1969.
Natuurlijk toont Fans hoe de fans in de rij staan voor Gerard, Gordon en René maar ook hoe zij Ajax huldigen of afreizen naar Frankrijk om de Tour de France te volgen. Er zijn foto’s van voorzitters van fanclubs: Elvis Presley, de Beatles maar ook die van Najib Amhali. Wouda documenteert de fancultuur heel privé (kamers van fans van Marco Borsato en Star Wars, babies die zijn vernoemd naar het idool van hun ouders) maar ook heel massaal (Low Lands, EK schaatsen in Collalbo (Italië), Gothic-festivals of bijeenkomsten van verschillende politieke partijen tijdens de laatste verkiezingen). Fans is een zeer divers portret van de verschillende passies van de Nederlandse bevolking anno 2006/07.
Raimond Wouda (1964) kreeg zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag tussen 1987 en 1992. Sindsdien werkte hij als fotograaf mee aan verschillende tentoonstellingen in Nederlandse en buitenlandse steden. Hij publiceerde in diverse tijdschriften en dagbladen.
Parallel aan Fans fotograferen leerlingen van het voortgezet onderwijs hun eigen fancultuur. Een selectie van hun foto’s wordt tegelijk met Fans in Huis Marseille getoond.
Dit fotografieproject voor jongeren wordt sinds 2006 georganiseerd door het Rijksmuseum en gefinancierd en ondersteund door het Sem Presser Fonds, een Fonds op Naam van het Rijksmuseum. Bij elke Document Nederland-opdracht kunnen jongeren hun fotografische visie op het onderwerp geven. Aan de opdracht van dit jaar kunnen alle Nederlandse scholen voor voortgezet onderwijs deelnemen. Een zestal Amsterdamse scholen wordt hierin begeleid door programmamaker Har Tortike.
• Meer over dit onderwijsproject
Tegelijkertijd met Fans toont Huis Marseille foto’s van Jacqueline Hassink. The Power Show is een overzichtstentoonstelling van deze in New York wonende Nederlandse fotografe waarin het thema macht centraal staat. Huis Marseille toont de allernieuwste series waaronder Arab Domains en Haute Couture Fitting Rooms, Paris.