Raoul de Lange wint Steenbergen Stipendium

Het Steenbergen Stipendium 2011 is dinsdag 25 oktober 2011 toegekend aan Raoul de Lange van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag. De werkbeurs is goed voor 5000 euro en bedoeld voor net afgestudeerde fotografen van de fotografieopleidingen aan de Nederlandse kunstacademies.
Het persbericht meldt: ‘Hoewel het werk van de genomineerden wat betreft invalshoek ver uiteen lag was er volgens de jury maar één winnaar mogelijk. De Lange werpt met zijn werk een confronterende blik op de “Arabische Lente”. Hij zoekt naar een nieuwe manier om de gruwelijke nieuwsbeelden die geweerd worden in de reguliere media weer onderdeel te laten zijn van ons dagelijks leven. Dit jaar zijn voor het eerst jury en publiek het eens, want ook de publieksprijs gaat naar Raoul de Lange, met overweldigende meerderheid.’

Uit het juryrapport
Als je de eindexamententoonstelling op de KABK hebt bezocht, kan Mug Shots je niet ontgaan zijn. Een beetje knullig ingerichte souvenirwinkel leek het, met producten waarop een abstract pixelpatroon terugkeerde. T-shirts, flyers, wijnflessen en bekers zijn allemaal bedrukt met dat mysterieuze patroon. Op de muur datzelfde pixelpatroon, groot geprojecteerd. En een grote rode knop die, als je er op drukte, het geheim prijs gaf. De pixelpatronen blijken een vertaling te zijn van de meest gruwelijke foto’s van de slachtoffers van de Arabische lente. Deze foto’s krijgen we in de conventionele media nauwelijks te zien. Vorige week was een uitzondering. Pagina groot was de foto van een ernstig gewonde Khadaffi. Meteen laaide de discussie weer op: kunnen wij hier wel mee geconfronteerd worden of willen wij al het geweld uit ons dagelijks bestaan wegfilteren? Dit is de essentie van het project van De Lange. Hij zoekt met zijn werk naar een nieuwe manier om deze gruwelijke beelden weer onderdeel te laten zijn van ons dagelijks leven.
Mug Shots stelt essentiële vragen over het functioneren van fotografie in de huidige beeldcultuur en de rol van fotojournalistiek, het gaat over het functioneren van de media maar bovenal over onze eigen betrokkenheid bij belangrijke gebeurtenissen in de wereld.

Publieksprijs
Bezoekers van het Nederlands Fotomuseum konden hun stem uitbrengen voor de publieksprijs. Zij stemden massaal op Raoul de Lange, en waren het dus met de vakjury eens. Zijn werk, met beelden van mensen die in de “Arabische Lente” zijn gedood of verwond door het autoritaire regime, werd “indrukwekkend en schokkend” genoemd, een echte “eyeopener”. Een alomvattende reactie was: “Ik ben er stil van… Het raakt me enorm.”. Een andere bezoeker reageerde: “Een gitzwart thema kleurrijk verbeeld!”.

Andere genomineerden voor het Steenbergen Stipendium waren:
· Pieter van den Boogert – Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag
· Sanne Kabalt – Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht
· Guus Kaandorp – Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag
· Lotte Reimann – Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam

Het werk van alle genomineerden is nog t/m 30 oktober 2011 te bezichtigen in het Nederlands Fotomuseum, waar de prijs sinds 1998 wordt uitgereikt.

www.raouldelange.nl

Steenbergen Stichting

www.nederlandsfotomuseum.nl