Rauwe energie van Diana Scheunemann

Levenslust is het doorlopende thema in het werk van Diana Scheunemann. Haar nieuwe boek getuigt van humor en relativeringsvermogen, provocatie en dierlijk verlangen. Intens en hilarisch. Het is haar visie op een generatie zonder gêne. Exhibitionistisch, sensueel of schokkend, afhankelijk hoe je er naar kijkt en wat de kijker geserveerd krijgt.
Soms ranzig op het puberale af, meestal met een flinke dosis lef en ironie zonder ergens moeilijk over te doen. In deze uitgave worden expliciet seksueel getinte foto’s af en toe gemengd met een stilleven, een landschap of macabere beelden. Als onverwachte en onverklaarbare gewelddadige elementen waar fictie en feiten volledig door elkaar lopen. Het leven is kort, extreme verlangens en de dood zijn dichtbij. Maar ook het trots laten zien van een verwonding. Persoonlijk, intiem en vlak op de huid. Rauwe energie in een visueel spel om de kijker op het verkeerde been te zetten.

Diana Scheunemann is compromisloos zonder er een oordeel over te geven. Veel beelden zijn duidelijk geposeerd, en toch straalt het spontane er telkens weer af. Waarmee een duidelijk herkenbare eigen stijl ontstaat. Technisch egaal gelijk uitgelicht, soms met eenvoudig flitslicht, en steeds vanuit een constante benadering.

Een vergelijking met Terry Richardson is te gemakkelijk, zijn expliciete werk vindt immers een duidelijke overlapping met pornografie. Als fotografe speelt Diana Scheunemann een ander spel. Een subtiel spel tussen fotograaf, model en kijker om alles uit het leven te halen. Zonder alles in het leven al te serieus te nemen.

Diana Scheunemann kreeg haar eerste kansen bij het Britse Dazed & Confused, en publiceerde sindsdien regelmatig in bladen als The Face, Arena.

Maurits Brands

Diana Scheunemann
Voorwoord door Rankin, Christof Moser
176 Pagina’s 22x32cm, hardcover, 45 euro
Oktober 2005, ISBN 88-89431-14-8
Uitgegeven door Grafiche Domiani Forward

• PhotoQ besteedde eerder aandacht aan Scheunemann in de rubriek Terugbladeren

• Zie ook www.dianascheunemann.com