Razistan.org vraagt aandacht voor Afghanistan-project

Razistan.org is een crowdfunding project van een groep journalisten gesitueerd in Afghanistan, onder wie de twee Nederlandse fotografen Joel Van Houdt en Pieter Ten Hoopen. Door middel van crowd-funding hopen zij dit project te kunnen realiseren en de huidige situatie in Afghanistan vast te leggen door middel van foto-essays en korte documentaire films.
Afghanistan gaat een onzekere toekomst tegemoet. De aandacht van de media zal tegelijkertijd met het vertrek van Westerse troepen afnemen. Buitenlandse correspondenten en fotografen tonen vooral interesse in het grote nieuws, waardoor minder dramatische maar daardoor niet minder belangrijke aspecten van het conflict onderbelicht blijven. Zowel de lokale als buitenlandse fotojournalisten die meewerken aan het project krijgen de mogelijkheid meer tijd en meer artistieke vrijheid te genieten en hopen op een scherpzinnige en creatieve manier de nog onbekende aspecten van het conflict te benaderen.

Naast de aandacht voor de onderbelichte aspecten is er ook veel aandacht voor de lokale journalisten. Razistan wil interesse en bewustzijn genereren voor de opkomende gemeenschap van Afghaanse journalisten die elke dag risico’s nemen om de situatie in eigen land vast te leggen. In verband met de veiligheid bleven lokale journalisten vaak anoniem maar dit is nu aan het veranderen.

Afghaanse journalisten willen erkend worden voor het vastleggen van de huidige situatie in eigen land en niet langer in de schaduw staan van buitenlandse journalisten. Razistan biedt zowel deze lokale journalisten als buitenlandse journalisten een podium. Niet alleen door het organiseren van tentoonstellingen, maar ook door het geven van workshops en lessen om de vaardigheden van deze journalisten aan te scherpen.

Razistan belooft met het geld dat opgehaald is met de crowdfunding diepgaande foto-essays en korte documentaire films te maken die zich concentreren op de vooralsnog onbekende aspecten van het conflict. Daarnaast zullen ze de Afghanen stimuleren door te gaan met het vastleggen van het conflict en de twijfelachtige tijd die er voor de inwoners van Afghanistan aankomt.

Razistan op kickstarter.com

Razistan op Thumblr