De WWIK, de Wet Werk en Inkomen Kunstenaars blijft bestaan totdat is voorzien in een adequaat overgangsrecht. Dat besliste de rechter vanmorgen tijdens het kort geding dat FNV KIEM en BBK aanspanden tegen de Staat, zo lezen we op de website van Kiem.
Het bericht vervolgt:
‘Een ronduit positieve uitslag, waarbij de rechter het kabinet flink terugfluit,’ zeggen Henk Rijzinga van de BBK en Inger Minnesma, bestuurder FNV KIEM. ‘Het betekent dat het voorstel tot afschaffing van de wet, waar de Tweede en Eerste Kamer eerder mee akkoord gingen, door de rechter ongedaan is gemaakt voor kunstenaars die voor 1 januari 2012 een WWIK-uitkering toegekend hebben gekregen.’
Goede overgangsregeling
De Tweede Kamer nam op 13 oktober 2011 het voorstel tot intrekking van de wet al aan en was niet van plan een overgangsregeling in te stellen. De Eerste Kamer besloot op 20 december hetzelfde.
De gang naar de rechter was voor de bonden een laatste mogelijkheid om een goede overgangsregeling af te dwingen. Minnesma: ‘FNV KIEM en de BBK vinden dat er voor kunstenaars die deze speciale regeling dreigen kwijt te raken een goede overgangsregeling moet komen. De rechter is dat nu dus met ons eens.’
‘Feitelijk betekent het dat kunstenaars die voor 1 januari 2012 gebruik maakten van de WWIK en kunstenaars die nog WWIK-rechten hebben openstaan, daar gebruik van mogen blijven maken, totdat de Staat een adequate overgangsregeling heeft gemaakt,’ zegt Henk Rijzinga, algemeen secretaris van de BBK.
De WWIK was een stimuleringsregeling voor kunstenaars ten behoeve van de opbouw van een zelfstandige beroepspraktijk. Kunstenaars hadden over een periode van 10 jaar, 48 maanden recht op 70 procent van een bijstandsuitkering mits zij daarnaast voldeden aan een stijging van het eigen inkomen.
Kiem Nieuws: Rechter fluit kabinet terug
Het vonnis van de rechtbank in Den Haag