Rechter lost conflict fotograferen bij voetbal op

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en de Eredivisie CV (ECV) hebben het conflict bijgelegd over gedragsregels voor sportfotografen. Het ging hierbij om zaken als het verspreiden van foto’s voor gebruik op mobiele telefoons en het fotograferen van publiek en andere al dan niet journalistiek relevante momenten.
Dat meldt althans NRC Handelsblad, dat zegt dat partijen nog geen commentaar geven omdat compromis nog moet worden geformaliseerd.

Fotografen in een voetbalstadion mogen vanaf nu een half uur na afloop van een wedstrijd foto’s versturen die worden gebruikt voor mobiele toepassingen. De ECV heeft hierbij water in de wijn gedaan. Aanvankelijk was het maken van foto’s en filmbeelden voor mobiele telefoons exclusief verkocht aan de firma Infostrada.

De regels die ECV aan fotografen verder wilde opleggen als het verbod om foto’s van publiek te maken zijn geheel van tafel.

Het compromis is een gevolg van bemiddeling die de Amsterdamse rechter W. Tonkens-Gerkema had voorgeschreven in een kort geding dat door de NVJ was aangespannen.

Op 18 januari verscheen het officiële persbericht, zie Geschil fotorechten in voetbalstadion opgelost