Rechtszaak kan verspreiding foto’s Vivian Maier stil leggen

De Amerikaanse advocaat David C. Deal heeft in Chicago een rechtszaak aangespannen tegen de uitbaters van het archief van Vivian Maier, de kinderoppas die in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw in alle stilte een bijzonder oeuvre opbouwde van straatfotografie en portretten. Volgens Deal is er een verre verwant in Frankrijk aan wie de erfenis zou moeten toekomen. Het gevolg zou kunnen zijn dat verdere tentoonstellingen, print- en boekverkopen moeten worden stilgelegd, aldus een bericht in de New York Times.

De zaak moet nog aanhangig worden gemaakt maar Deal heeft een advocatenkantoor al brieven laten schrijven naar galeries en naar John Maloof, de makelaar die in 2007 voor 400 dollar het grootste deal van Maiers negatievenarchief kocht op een buurtveiling en intussen een levensvervullend project is begonnen om haar werk wereldwijd onder de aandacht te brengen met tentoonstellingen, boeken, websites en een documentaire film.

Het lijkt zo’n typisch Amerikaanse rechtszaak waarbij een advocaat op zoek gaat naar een zaak met een onwaarschijnlijk aspect om vooral voor eigen succes een poging te wagen zijn gelijk te halen, en er uiteraard bekendheid en een stevig honorarium over te houden.

Of de tentoonstelling die Foam van Vivian Maiers werk heeft gepland van 7 november t/m 28 januari 2015 kan doorgaan, valt op dit moment niet te achterhalen.

New York Times: The Heir’s Not Apparent

 


Te koop in de PhotoQ Bookshop: Vivian Maier, Street Photographer