Rechtszaak mariniers tegen AP om Irak-foto’s

Vijf U.S. Navy SEALS en de vrouw van één van de betrokken mannen hebben de Associated Press en een journalist aangeklaagd wegens inbreuk op hun privacy. Ze claimen dat hun leven in gevaar is gebracht doordat AP foto’s publiceerde van de eenheid. De foto’s werden echter eerst gepubliceerd op de website smugmug.com door de vrouw van één van de SEALS zelf.
Op de beelden poseren de SEALS, duidelijk herkenbaar, naast bebloede vastgebonden Irakese gevangenen die tijdens een inval zijn opgepakt. Volgens Dave Tomlin, assistent raadsman voor AP, hebben de eisers geen poot om op te staan. ‘Deze foto’s hebben een grote nieuwswaarde en dragen bij aan het maatschappelijk debat. Ze proberen de rollen om te draaien, maar ik denk dat ze niemand voor de gek kan houden.’ Na de publicatie van AP op 3 december is er een onderzoek door defensie gestart naar het ‘prisoner abuse’. ‘Bij geen van de foto’s gaat het om mishandeling. Deze mensen waren opstandig tijdens hun arrestatie en dat resulteert soms in een bloedneus’, aldus advocaat James Huston.

De eisers beschuldigen AP en de journalist ervan de foto’s uit een privé-album genomen te hebben en zonder toestemming te hebben gepubliceerd. Gevolgen van de publicatie zijn telefonische bedreigingen en beschuldigende uitspraken op websites; en de foto’s worden met regelmaat getoond op de Arabische televisiezender Al Jazeera.

Navy Seals Sue AP, Reporter Over Iraq Photos

Eerder op PhotoQ: AP publiceert meer misdragingen VS-militairen