Recordaantal bezoekers Pride Photo Award 2013

Een recordaantal van ruim 20 duizend mensen bezocht de tentoonstelling van 23 augustus tot 22 september in de Oude Kerk. De fotoserie Gay Warriors van Tatjana Plitt won de publieksprijs. De serie kreeg 19 procent van de stemmen die werden uitgebracht door de bezoekers van de tentoonstelling, aldus een persbericht van de organisatie.

Het bericht vervolgt:

Dit jaar bezochten ruim 20.000 mensen de Oude Kerk tijdens de expositie van Pride Photo Award. Dit is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2012. De expositie profiteerde dit jaar van de grote belangstelling tijdens het Open Monumentenweekend, waar bijna 6.500 mensen de Oude Kerk bezochten.

Dennis Boutkan, voorzitter Pride Photo Award is enorm blij met de verdubbeling van het aantal bezoekers. “De hoge kwaliteit van de foto’s, het internationale karakter en de mini expo op de Amsterdamse pleinen dragen bij aan de steeds groter wordende belangstelling”, aldus Boutkan. De organisatie ziet veel potentie om met Pride Photo Award te gaan reizen.

Pride Photo Award is de jaarlijkse internationale wedstrijd voor foto’s over seksuele en gender diversiteit. Dit jaar stuurden 408 fotografen uit 48 landen werk in voor deze wedstrijd. Het werk van de 16 prijswinnaars en speciale vermeldingen in de diverse categorieën werd van 23 augustus tot en met 22 september geëxposeerd in de Oude Kerk te Amsterdam. Alle bezoekers van de expositie mochten hun stem uitbrengen op hun favoriete foto of serie.

De winnende serie brengt homoseksuele en lesbische militairen in het Amerikaanse leger in beeld samen met hun gezin. Direct na de opening van de expositie werd al duidelijk dat ‘Gay Warriors’ een van de publieksfavorieten was. Uiteindelijk kreeg deze serie van de Australische fotografe Tatjana Plitt 19% van de stemmen. ‘Gay Warriors’ viel eerder ook al in de prijzen bij de internationale vakjury, zij kenden de serie de derde prijs toe in de categorie ‘Extremely Normal’ .

Maika Elan eindigde met ‘The Pink Choice’ op nummer 2 bij het publiek; ‘The Gay Families Project’ van Stefan Jora op plaats 3. ‘The Pink Choice’ toont de liefde tussen homo/lesbische stellen in Vietnam. ‘The Gay Families Project’ brengt holebi en trans ouders en hun kinderen in de Verenigde Staten in beeld. Het publiek kiest met deze top 3 voor series die de liefde en genegenheid tonen van homostellen voor elkaar, hun kinderen en hun families.

Pride Photo Award is een initiatief van COC Amsterdam, IHLIA (Internationaal Homo Lesbisch Informatiecentrum en Archief) en Stichting Homomonument, met steun en advies van Foam en World Press Photo.