Recordopbrengst bij fotoveiling YIP

De organisatoren van stichting Young in Prison waren na sluiting van hun derde fotoveiling dolenthousiast. De verkoop van negenentachtig foto’s bracht meer dan honderdduizend euro op.
Zondagmiddag, rond kwart over drie startte het programma met een filmpje over de motieven en bezigheden van YIP. Deze stichting financiert en organiseert activiteiten om het leven van jongeren in gevangenissen in Afrika en Zuid-Amerika aangenamer en nuttiger te maken.

Veilingmeester Jan Pieter Glerum, compleet met zilveren veilinghamer, vertelde het massaal aanwezige publiek dat er geen opgeld en btw berekend zouden worden en wees fijntjes op de fiscale voordelen van een eventuele aankoop. Nadat hij had uitgelegd hoe het bieden verloopt en hoe eenvoudig dat eigenlijk is, merkte hij nog op dat zijn werk ‘het primitiefste vak is dat je kan hebben’.

In een kleine twee uur zijn 89 van 90 aangeboden foto’s verkocht. Door de grote belangstelling en een zekere welwillendheid bij het publiek gingen bijna alle foto’s weg tegen een prijs die overeenkomt met hun marktwaarde of zelfs meer. Hoewel er nog steeds veel ‘klassieke’ barietprint en analoge kleurendrukken werden aangeboden, waren zowel de goedkoopste als de duurste foto inktjetprints. Een ‘artist proof’ inktjetprint van het duo Inez van Lamsweerde/Vinoodh Matadin behaalde de hoogste prijs: 6000 euro.

Mooie opbrengsten waren er ook voor de foto’s van Morad Bouchakour (2500 euro), Ed van der Elsken (een inktjetprint voor 2800 euro), Paul Huf (1600 euro), Fritz Kok (het beeld van één van de drie affiches, een inktjetprint die 3800 euro opbracht), Bertien van Manen (3800 euro) en Erwin Olaf (eveneens 3800 euro).

De indruk ontstond dat de kopers meer geïnteresseerd waren in het beeld dan in de foto als historisch artefact. Vintage drukken van Eva Besnyö (1200 euro), Ata Kando (600 euro), Cas Oorthuys (650 euro) en Kees Scherer (700 euro) zouden op een andere veiling mogelijk hogere prijzen halen. De fraaie print van Ad Windig, die hierboven afgebeeld staat, bracht 1500 euro op. De totale opbrangst van deze veiling was 102.860 euro.