Reflectie van David Burnett op gemiste Napalm Girl foto

In de huidige digitale fotografie is het voor sommigen maar moeilijk voor te stellen hoe het was om na 36 foto’s het rolletje te moeten verwisselen voordat je verder kon met fotograferen. Tijdens deze handeling konden er allerlei momenten voorbij gaan waarop de fotograaf een goede foto had kunnen nemen. De fotojournalistiek zit dan ook vol met verhalen over gemiste foto’s, bij voorbeeld die van de Amerikaanse fotograaf David Burnett in 1972 in Vietnam die het napalmmeidjse miste.
In een artikel in de Washington Post schrijft Burnett over zijn gemiste foto. Terwijl hij zijn Leica camera aan het laden was, maakte Nick Ut de wereldberoemde foto die bekend staat als Napalm Girl. De foto werd een symbool dat staat voor het onrecht dat onschuldige burgers wordt aangedaan tijdens een oorlog.

Veertig jaar later schrijft David Burnett zijn verhaal over het moment waarop Ut de iconische foto maakte en hij niet. Burnett vertelt over hoe hij als één van de eersten het negatief zag van de foto die de dag daarna op elke voorpagina zou staan.

Washington Post: Forty years after ‘napalm girl’ picture, a photographer reflects on the moment that might have been his

Eerder op PhotoQ: Iconische foto Napalm Girl bestaat veertig jaar