Reis

Als een uitgerukte stengel ligt de schoorsteenpijp er na de knal bij. De stalen wortels zijn verwrongen, het witte betongruis bestoft de velden maar de jassen zijn alweer afgeklopt.

Onduidelijk is of de heren moordenaars er na de explosie wel – of niet – tevreden bij staan. Men zou op zijn minst eerbiedig de hoed of pet kunnen afnemen! Maar nee. Het lijk van beton wordt analytisch beschouwd: Viel die pijp exact zoals was gepland? Ach, er is toch geen terugweg meer. Eventuele slachtoffers vallen bovendien buiten beeld, evenals de onschuldige gebouwen die op dit moment hun wonden likken. Erg jammer is wel dat de fotograaf nou niet even naar de schoorsteen toe loopt om door die pijp heen te loeren.

Graag een foto alstublieft van het horizontale schoorsteenlijk, en dan gezien vanaf de ontwrichte voet dwars door de wortels heen in de richting van de beroete uitlaat. Even die tunnel vastleggen, die metafoor van de dood. Weten we eindelijk hoe onze reisroute – van het tijdelijke naar de eeuwigheid – eruit gaat zien.

Misschien staan de twee heren er daarom zo besluiteloos bij. Ze hebben het volle uitzicht op die tunnel, zien het beeld van de laatste reis na hun ondergang ontnuchterend opdoemen. The city of Spokane wordt ten westen van de Mississippi omringd door een woud van schoorsteenpijpen. Terwijl ze in deze jaren regelmatig met behulp van dynamietstaven worden omgelegd, groeit aan hun voeten de welvaart in de bloemenkwekerijen en -handel. Toch nog een mooie uitvaart.

schoenendoos0

Schrijfster en beeldend kunstenaar Margit Willems deelt foto’s met ons uit haar verzameling en die van anderen. Meer fotokeuzes van Willems zijn te vinden op de Facebook-pagina K Wispelaer Zetkrant.