René Burri (81) overleden

De Zwitserse Magnum-fotograaf René Burri is maandag overleden in Zürich na een lang gedragen ziekte. Burri is beroemd geworden door portretten die hij maakte van Che Guevara en Picasso, en een filmische foto van vier mannen die op het dak van een wolkenkrabber in Sao Paolo lopen.

Martin Parr, momenteel president van Magnum Photos, zegt over Burri: ‘Hij was niet alleen een van de grote naoorlogse fotografen, hij was ook een van de gulste mensen die ik heb mogen ontmoeten.’

Burri maakte op zijn 13de al een sterk beeld nadat zijn vader hem een camera in de hand drukte: Winston Churchill die in 1946 Zürich bezoekt en als een rots in de branding in zijn open auto staat.

Zwitserland was te klein voor Burri. Na zijn studie aan de Kunstgewerbeschule in zijn woonplaats lukt het hem te publiceren in Life, met een reportage over een dovenschool. Mede hierdoor kan hij zich als 23-jarige al aansluiten bij het agentschap Magnum van Capa en Cartier-Bresson.

Met zijn boek Die Deutschen uit 1962, uiteraard samengesteld met in het achterhoofd The Americans van mede-Zwitser Robert Frank, maakt hij verder naam.

Burri produceert veel reportages, reizend over de hele wereld. Maar het zijn enkele losse foto’s die hem beroemd maken, waarbij er eentje nog lang meegaat in de geschiedenis: Guevara met de Chiba-sigaar uitdagend in de mond.

Zijn archief met 30 duizend negatieven heeft Burri nagelaten aan het Musée de l’Elysée in Lausanne.

Magnum Photos: René Burri (1933-2014)

Neue Zürcher Zeitung: Ein Mann mit Haltung