Reorganisatie Wegener: eerst alle fotografen ontslaan, dan verder kijken

Het krantenconcern Wegener heeft een reorganisatie aangekondigd: zeven regionale dagbladen worden vanuit een centrale redactie voorzien van nieuws uit binnen- en buitenland en worden om de beurt omgebouwd naar tabloid-formaat. Het aantal arbeidsplaatsen wordt met 327 teurggebracht. Vrijwel niemand weet nog wie de klos is, behalve de fotografen in vaste dienst: die worden alle 18 ontslagen en kunnen als freelancer voor de kranten blijven werken.
Het gaat om de bladen De Twentsche Courant Tubantia, De Gelderlander, De Stentor, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, BN/De Stem en Provinciale Zeeuwse Courant. Ze behouden in de plannen van de directie een eigen, regionale, identiteit en eigen hoofdredactie. Nu telt Wegener nog 2200 arbeidsplaatsen.

Voorzitter Joep Lennarts van de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten: ‘We worden er doodziek van. Het gaat hetzelfde als vorig jaar bij de fusie van een aantal regionale kranten met het AD. Wie er ontslagen zou gaan worden was nog onderwerp van overleg, maar één ding was zeker: de fotografen gingen er sowieso uit. Nu dus de zelfde aanpak. Wat is dat voor manier van doen? De directie geeft in elk geval aan hoe ze over fotojournalistiek denkt.’

Lennarts is boos, maar ook realistisch: ‘Wat hebben we aan machtsmiddelen? Je kunt moelijk gaan staken.’

Hij wijst erop dat het voor freelancers hard werken is om een boterham te verdienen bij de regionale kranten. Meestal wordt niet meer dan 45 euro per foto betaald. Lennarts: ‘Nu ken ik wel iemand die een dagomzet van 700 euro haalt, maar reken dan maar uit hoeveel foto’s je moet maken. En bedenk dan wat voor de kwaliteit betekent. Ik heb al vaker fotojournalisten aangeraden zich te beraden op de vraag hoeveel procent dagblad-werk ze in portefeuille willen hebben.’

De NVF gaat op korte termijn samen met de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) overleggen met de Wegener-leiding.

• Villamedia: NVJ betreurt ontslagen bij Wegener

• Bij Wegener: Operationeel plan Wegener Dagbladen Groep bekendgemaakt

• Ruim een jaar geleden op PhotoQ: Uitreiking Zilveren Camera deels in teken ontslagen

• Reageren? Mail PhotoQ

• Special Fotojournalistiek: Broodroof, kitsch, manipulatie