Reporters Without Borders wil onderzoek naar dood fotojournalist

De organisatie Reporters Without Borders dringt bij de Amerikaanse en Iraakse autoriteiten aan op een onderzoek naar de dood van de jonge Iraakse fotograaf Namir Noor-Eldeen en zijn chauffeur Saeed Chmagh.
Noor-Eldeen en Chmagh sneuvelden afgelopen donderdag in Bagdad onder omstandigheden waarover de getuigenverklaringen uiteenlopen. Sommigen zagen hen getroffen worden door een vanuit een Amerikaanse helicopter afgevuurde raket, anderen verklaarden dat ze zijn geraakt door een mortiergranaat van de Iraakse militie.

Namir Noor-Eldeen, 22 jaar oud, was een veelbelovend fotograaf van Reuters. Zijn chauffeur Saeed Chmagh was 40 jaar. Ze zijn de vijfde en de zesde medewerker van Reuters die in Irak omkwamen.

Reporters Without Borders meldt in hetzelfde bericht dat Khaled W. Hassan, 23 jaar oud en sinds vier jaar werkzaam voor The New York Times, op weg naar zijn werk in het zuiden van Bagdad is doodgeschoten.

Sinds de invasie van Irak in maart 2003 zijn daar 194 (foto-)journalisten gesneuveld. RWB stelt vast dat de verslaggeving van deze oorlog veruit het gevaarlijkste journalistieke werk van dit moment is. Ze vragen tevens aandacht voor het feit dat er nog steeds niets bekend is over de 14 journalisten die in Irak zijn ontvoerd, sommige al langer dan een jaar geleden.