Reuters-fotograaf knipt en plakt brandend Beirut

Onderstaande foto is van Reuters-fotograaf Adnan Hajj en volgens het weblog Little Green Footballs (LGF) is-ie te stevig aangepakt met Photoshop. Reuters heeft inmiddels alle banden met de fotograaf verbroken.
De herhaling van rookwolken heeft inderdaad wel een erg strak ritme, en LGF wijst ook nog op een vermoedelijke copy/paste van het rood omrande gebouw naar een plekje rechtsboven de rechthoek.

Reuters heeft intussen de foto een ‘kill’ gegeven (verzoek aan klanten om foto te verwijderen) en gemeld dat deze foto de goede is.

Hajj heeft meegedeeld dat hij stofvlekken wilde verwijderen van zijn foto en dat er fouten zijn gemaakt omdat hij in het donker werkte. In elk geval zal Reuters geen foto’s meer van de freelancer publiceren, want volgens een woordvoerder van Reuters: ‘Dit is een ernstige inbreuk op onze normen.’

Nadat een tweede geval van fotofucken door Hajj is geconstateerd (zie de website eureferendum.blogspot.com), zijn al zijn 920 foto’s uit de database van Reuters verwijderd, aldus www.journalism.co.uk.

• LGF: Reuters Doctoring Photos from Beirut?