Reuters-fotograaf O’Reilly wint World Press Photo 2005

De meningen bij de persconferentie vrijdagmiddag waar de prijswinnaars van World Press Photo bekend werden gemaakt waren zelden zo gereserveerd. De foto was mooi, zeker, maar bepaald niet verrassend, eerder een wat makkelijk cliché, zo was van menigeen te horen. Neemt niet weg dat de hoofdprijs deze keer gaat naar de Canadese fotograaf Finbarr O’Reilly, een foto op 1 augustus vorig jaar gemaakt van moeder en kind in een voedselkamp in Niger.
Onder de overige prijswinnaars zijn vier Nederlandse fotografen:
– Sven Torfinn, eerste prijs People in the News – Singles met de foto waarmee hij eerder dit jaar de Zilveren Camera won, van het overleden meisje omgeven door vrouwen in Congo (eerder op PhotoQ: Buitenland-gangers winnen Nederlandse fotoprijzen)
– Kadir van Lohuizen, tweede prijs Contemporary Issues – Stories met zijn reportage over de diamantindustrie (eerder op PhotoQ: Diamond Matters breed geëxposeerd en gepubliceerd)
– Robert Knoth, een eervolle vermelding in Portraits – Singles voor een portret van kinderen uit Tsjernobyl
– Martin Roemers, tweede prijs Portraits – Stories voor zijn portretten van de veteranen uit de Tweede Wereldoorlog (eerder op PhotoQ: Roemers’ indringende portretten van oorlogsveteranen)

• Beluister de uitleg van jury-voorzitter Colton: It grabs you by your heart (47 sec)

• Bekijk alle winnaars: World Press Photo 2005

• Reageren? Mail PhotoQ