Reuters gaat terug van raw- naar jpg-foto’s

Het persbureau Reuters heeft velen in de fotojournalistiek verbijsterd door te kiezen voor jpg als bestandstype waarop fotografen hun materiaal moeten aanbieden. De voorheen geldende norm van raw is daarmee vervallen. Reuters noemt twee overwegingen voor zijn keus, zo lezen we op de site PetaPixel: snelheid en ethiek.

Na langdurige discussies over digitale manipulatie van nieuwsfoto’s in het vorige decennium besloten veel organisaties enkele jaren geleden dat raw de norm voor hen moet zijn: een kaal en origineel beeld, vergelijkbaar met het negatief uit de 20e eeuw; een bewijsstuk waarop de maker kan terugvallen om aan te tonen dat zijn gepubliceerde beeld niet is gemanipuleerd.

Of het nou de Nederlandse techniek-expert Eduard de Kam op Facebook is, of de Duits-Amerikaanse blogger Joerg Colberg via Twitter: veel deskundigen begrijpen niet hoe Reuters tot deze keuze is gekomen. Een raw-bestand levert immers ultiem bewijs van zuiverheid.

Reuters beweert echter dat raw ook of misschien wel juist manipulatie in de hand werkt. Een raw-beeld moet immers sowieso worden bewerkt in een programma als Photoshop om een foto het gewenste kleurpalet te geven. Zoals destijds ook in de donkere kamer gebeurde.

Het persbureau aanvaardt vanaf nu alleen nog direct in jpg geschoten foto’s. PetaPixel citeert een mail van een fotoredacteur van Reuters: ‘If you want to shoot raw images that’s fine, just take JPEGs at the same time. Only send us the photos that were originally JPEGs, with minimal processing (cropping, correcting levels, etc).’

Volgens Reuters werkt deze methode beter, om de fotograaf dan niet per se zijn beelden hoeft te bewerken en dus minder snel in de verleiding komt om dingen mooier of anders te maken dan ze waren in de werkelijkheid. Minstens even belangrijk is dat het overslaan van de beeldbewerking tijdwinst oplevert. En dat is voor een persbureau met een permanente deadline van groot belang.

In de fotojournalistiek is de oude discussie over manipulatie en betrouwbaarheid nieuw leven ingeblazen door onderzoeken die in opdracht van onder meer World Press Photo uitgevoerd en waaruit naar voren is gekomen dat digitale manipulatie een veel breder voorkomend fenomeen is dan tot voor kort werd aangenomen.

PetaPixel: Reuters Issues a Worldwide Ban on RAW Photos

Eerder op PhotoQ:
‘Ophouden met vergelijking doka bij digitale manipulatie’
• Debat manipulatie is weer helemaal terug