Richard Prince schikt zaak auteursrecht met Patrick Cariou

De Amerikaanse kunstenaar Richard Prince heeft een langlopende rechtszaak geschikt die tegen hem was aangespannen door de Franse fotograaf Patrick Cariou. Details over de gemaakte afspraken zijn nog niet bekend.

Prince is een wereldberoemde kunstenaar die veelal gebruik maakt van appropriatie: het gebruiken van andermans werk, minder of meer aanpassen en vervolgens als eigen werk presenteren. Dat deze werkwijze serieus genomen wordt, moge blijken uit de miljoenen dollars die werken van Prince de afgelopen jaren hebben opgebracht op grote kunstveilingen.

De Franse fotograaf Patrick Cariou spande vijf jaar geleden in de VS een zaak tegen Prince aan nadat die portretten had gebruikt die Cariou maakte van rastafari’s. In de meest recente uitspraak van een Amerikaanse rechter leek het erop dat Prince de zaak voor het grootste deel zou kunnen winnen.

Deze kwestie past in het verlengde van een discussie die de afgelopen maanden in Nederland oplaaide rond het gebruik van fotoportretten door kunstenaars die met geschilderde portretten van Willem-Alexander een gooi deden naar een grote opdracht om de koning vast te leggen op een staatsieportret.

Van die laatste discussie staat een uitgebreid overzicht in het archief van Vrij Nederland: Foto’s schilderen: plagiaat of ‘fair use’?

Het nieuws over de schikking staat in de New York Times: Richard Prince Settles Copyright Suit With Patrick Cariou Over Photographs