Richard Prince wint in zaak over gebruik andermans foto’s

De Amerikaanse kunstenaar Richard Prince heeft in hoger beroep een rechtszaak gewonnen over foto’s van de Franse fotograaf Patrick Cariou die Prince deels gebruikt in zijn kunstwerken. In een eerdere uitspraak van een lagere rechtbank was Prince nog schuldig bevonden aan het illegaal gebruiken van Cariou’s foto’s.
Het gaat om portretten die de Fransman eind vorige eeuw maakte van rastafari’s, in 2000 gepubliceerd in het boek Yes Rasta. Prince gebruikte enkele tientallen van de foto’s voor werken onder de titel Canal Zone. Delen van de foto’s plakt hij in een nieuw werk, waarna dit met onder meer verf verder wordt bwerkt.

Prince is een zeer succesvolle vertegenwoordiger van appropriation art, een substroming in het postmodernisme waarbij kunstenaars zich werk van anderen in meer of mindere mate ’toeëigenen’. Zijn foto’s van delen van Marlboro-posters hebben bij veilingen bedragen met zes nullen opgeleverd.

Volgens verschillende deskundigen is de nieuwste rechterlijke uitspraak geen bijdrage aan grotere helderheid in de toch al ingewikkelde wereld van het auteursrecht.

New York Times: Court Rules in Artist’s Favor

Eerder op PhotoQ: Richard Prince gedaagd wegens jatwerk